Amilcare Ponchielli opera „Lietuviai“ Valstybės dienos proga

Renginio data: 2021m.Liepos0706 d.21:00 - 22:40 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didysis kiemas
Aktualu iki 2021-07-06
Renginio tipas:
Festivaliai
Renginio tipo nr.:
9

Jau antrą kartą Valdovų rūmų muziejus kartu su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru kviečia Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną paminėti kartu su A. Ponchielli opera „Lietuviai“.

Amilcarės Ponchielli opera „Lietuviai“ („I Lituani“) buvo sukurta pagal Adomo Mickevičiaus poemą „Konradas Valenrodas“, jos premjera 1874 m. įvyko garsiajame Milano „La Scala“ teatre. Kūrinys, pasakojantis apie lietuvių didvyriškumą karų su kryžiuočiais laikais, sulaukė nepaprasto pasisekimo ir tapo pačių italų laisvės kovų simboliu!

Lietuvoje operą „Lietuviai“ ketinta statyti jau 1939 metais. Deja, Antrasis pasaulinis karas ir Lietuvos okupacija sutrukdė šios operos premjerą. Išeivijoje „Lietuviai“ pirmą kartą pastatyti 1981 m. Čikagos lietuvių operoje pagal Stasio Santvaro į lietuvių kalbą puikiai išverstą ir redaguotą libretą. Ypatingu įvykiu šios operos pastatymas tapo Čikagoje 1991 m., kai Čikagos lietuvių opera kartu su LNOBT pirmą kartą galėjo kartu visam pasauliui pristatyti Lietuvos istoriją. Įspūdingas proginis operos „Lietuviai“ pastatymas buvo sukurtas 2009 m. Trakų salos pilyje, minint Lietuvos vardo 1000-metį (dirigentas R. Šervenikas, režisierius J. Jurašas, dailininkai M. Navakas ir A. Jacovskytė, šviesų dailininkas D. Malinauskas). Koncertinio šios operos atlikimo lietuvių kalba premjera įvyko 2020 m. liepos 6 d. Valdovų rūmų kieme.

Kompozitorius  – Amilcare Ponchielli
Libreto autorius  – Antonio Ghislanzoni
Operos meno vadovas  – Sesto Quatrini
Režisierius – Gediminas Šeduikis
Šviesų dailininkas – Levas Kleinas
Choro meno vadovas – Česlovas Radžiūnas

Solistai:
Aldona – Sandra Janušaitė, sopranas
Albanis – Liudas Norvaišas, bosas
Valteris, Konradas – Mickael Spadaccini, tenoras
Arnoldas, lietuvių kunigaikštis – Eugenijus Chrebtovas, baritonas
Vitoldas – Arūnas Malikėnas, baritonas

Dirigentas Gintaras Rinkevičius

Daugiau informacijos

Renginyje gali dalyvauti visi – tiek Galimybių pasą turintys, tiek neturintys.


Renginio generalinis rėmėjas – draudimo bendrovė BTA

Publikuota: 2021-06-09 10:07 Atnaujinta: 2021-07-01 17:31
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika