TARPTAUTINĖ MUZIEJŲ DIENA VALDOVŲ RŪMUOSE 2021

Renginio data: 2021m.Gegužės0518 d.10:00 - 20:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2021-05-18
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Pandemija neįveikė Muziejų dienos Valdovų rūmuose, tad po metų pertraukos kviečiame šią dieną susitikti ir įtvirtinti Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) skelbiamą moto „Muziejų ateitis – atsigauti ir permąstyti“. Pasitiksime Jus visiškai atsigavę, saugūs ir atsinaujinę: Jūsų laukia naujos parodos, dr. Prano Kiznio paveikslų galerija, 250 naujų eksponatų visuose muziejaus maršrutuose, nauji leidiniai ir parodų katalogams šią dieną taikomos nuolaidos bei, žinoma, nemokamas lankymas. Tad tikrai turėsite apie ką mąstyti ir ką – permąstyti.

O kadangi Muziejų naktis šįkart atkeliaus tik rudenį, ši Muziejų diena bus ilga – iki pat 20 val.

Kviečiame atvykti!


RENGINIAI IR ĮĖJIMAS Į MUZIEJŲ NUO 10.00 IKI 20.00 VAL. NEMOKAMI

Paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 19.00 val.

Muziejaus ekspozicijos veikia iki 20.00 val.


PROGRAMA


Filmas „Praeitis atsivėrė ateičiai“ (trukmė 41 min.)
Renginių salė
Seansai: 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 val.

Filmas pakvies į interaktyvią pažintį su Valdovų rūmų atgimimo istorija ir atskleis čia eksponuojamo archeologinio paveldo bei sukauptų istorinių ir meno vertybių paslaptis. Filmą sukūrė geriausių autorių komanda, tarp jų – žinomas scenaristas Jonas Banys, daugybės projektų režisierius Mindaugas Meškauskas, vienas populiariausių kompozitorių Deivydas Zvonkus ir kt.

Salėje vienu metu filmą galės žiūrėti iki 50 žiūrovų.

 

Ekskursija „Rūmų kiemai pasakoja...“
Užsiregistravusių lankytojų lauksime Lankytojų vestibiulyje
Ekskursijos vyks 12.00, 14.00, 16.00 ir 18.00 val.

Kviečiame Jus kartu su gidu pasivaikščioti po atkurtų Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų kiemelius ir prieigas, užsukti į atbundantį Bonos Sforcos sodelį. Esame tikri, kad dar turime ką jums papasakoti.

Registracija į 12.00 val. ekskursiją.

Registracija į 14.00 val. ekskursiją.

Registracija į 16.00 val. ekskursiją.

Registracija į 18.00 val. ekskursiją.

 

Valdovų rūmų muziejaus fenomenas – raginis kiaušinis
I maršrutas

Prisijungęs prie Lietuvos muziejų asociacijos projekto „Lietuvos muziejų fenomenai“, Valdovų rūmų muziejus kviečia būtinai apsilankyti pirmajame maršrute „Istorija, archeologija, architektūra“ ir apžiūrėti eksponatą iš gausios bei įvairios muziejaus kolekcijos – raginį kiaušinį (XV a. pab. – XVI a. pr.). Eksponatas simbolizuoja šių metų Lietuvos muziejų fenomenų temą – laimės ir vilties simboliką, juo pasigrožėti taip pat galite virtualiai čia (nuo 18 dienos 10.00 val.)

 

Dr. Prano Kiznio paveikslų galerija
II maršrutas (III manieristinė antikamera)

Ypač vertinga 23 paveikslų galerija suformuota iš neseniai vienoje tarptautinėje parodoje eksponuotų kūrinių, kuriuos nutapė venecijiečiai, lombardiečiai, romiečiai, florentiečiai, sieniečiai, kalabriečiai, flamandai, taip pat graikų ir lenkų kilmės dailininkai. Valdovų rūmų muziejaus ir supratingo mecenato dr. Prano Kiznio sutarimu ši įspūdinga kolekcija nuo dabar bus eksponuojama tik jai skirtoje salėje, kuri ir istoriniais laikais buvo itin svarbi, didžiausia rūmų erdvė, nes buvo greta barokinės Sosto menės, o joje vyko svarbiausios Lietuvos didžiųjų kunigaikščių iškilmės, šventės.

Gegužės 18-ąją, Tarptautinės muziejų dienos proga 18.00 val. siūlome pasižiūrėti virtualų dr. Prano Kiznio paveikslų galerijos pristatymą čia.

 

Tarptautinė paroda
Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.
IV maršrutas

Parodoje kultūrinei visuomenei, jaunuomenei ir užsienio svečiams bei karybos specialistams pristatomas itin reikšmingas ir savitas lietuvių karinės kultūros paveldas, taip pat pats karinis elitas, esmingai prisidėjęs prie Senosios Lietuvos valstybės kūrimosi ir stiprėjimo.

 

Nacionalinė paroda
Istorija ir atmintis. Romano Borisovo akvarelės
IV maršrutas

Parodoje pristatomi garsaus dailininko, keliautojo, senosios Rytų Prūsijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros paveldo metraštininko Romano Borisovo per daugiau nei keturis dešimtmečius sukurti 78 išskirtiniai darbai – akvarelės ir eskizai, atskleidžiantys nykstantį architektūros paveldą – senąsias bažnyčias ir koplyčias, rūmų ir pilių griuvėsius, skersgatvius ir kiemus.

 

Vieno šedevro tarptautinė paroda
Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika
II maršrutas (Didžioji renesansinė menė)

Tai vieno įspūdingo, reikšmingus 400 metų senumo istorinius Lietuvos, Lenkijos ir Maskvos valstybių įvykius menančio, monumentaliais matmenimis (beveik 3,5 x 3,5 m) išsiskiriančio eksponato paroda. Šis kūrinys – žinomo italų dailininko Tomaso Dolabelos (Tommaso Dolabella, ~1570–1650) ar jo aplinkos sukurtas paveikslas „Maskvos caro Vasilijaus Šuiskio ištikimybės priesaika 1611 m. Abiejų Tautų Respublikos seime“.

 

Tarptautinė portreto paroda
Vilniaus pilių išvaduotojas. Boguslavo Radvilos portretas
II maršrutas

Valdovų rūmų muziejus pristato išskirtinį garsaus flamandų dailininko, olandų tapybos aukso amžiaus atstovo, portretų kūrėjo Vilemo van Honthorsto (Willem van Honthorst, 1594–1666) nutapytą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės arklidininko ir Prūsijos vietininko, kunigaikščio Boguslavo Radvilos (1620–1669), XVII a. viduryje išvadavusio Vilniaus pilis iš maskvėnų rankų, portretą, kurį parodai paskolino muziejaus bičiulis ir daugelio projektų rėmėjas, filantropas, istorijos gerbėjas kunigaikštis Motiejus Radvila, neseniai įsigijęs šį kūrinį iš vienos privačios kolekcijos.

 

Tarptautinė portreto paroda
Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto Poniatovskio (1764–1795) reprezentacinis portretas
II maršrutas (Didžioji renesansinė menė)

Šis reprezentacinis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės stalininko (1755–1764), 1764 m. išrinkto Lenkijos karaliumi ir Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu (1764–1795), Stanislovo Augusto Poniatovskio portretas sukurtas 1783 m. kunigaikščiams Radviloms dirbusio dailininko Juozapo Ksavero Heskio (Józef Xawery Heski) ir ilgą laiką puošė Nesvyžiaus rezidenciją. Matyt kunigaikščių Radvilų patartas, dailininkas ant stalelio greta Lenkijos karaliaus karūnos pavaizdavo ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio kepurę. Taip pabrėžiamas Abiejų Tautų Respublikos dualizmas ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybinis statusas. Kartu su Baltarusios Respublikos nacionaliniu dailės muziejumi rengiama paroda pažymi 1791 m. gegužės 3 d. konstituciją, kurią kūrė ir karštai rėmė šis Lenkijos ir Lietuvos valdovas, tapęs paskutiniuoju Abiejų Tautų Respublikos monarchu.

Publikuota: 2021-05-14 15:12 Atnaujinta: 2021-05-17 14:04
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika