Vilniaus diena Valdovų rūmuose

Renginio data: 2021 m.Sausio0123 d.12:00 - 2021 m.Sausio0131 d.12:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2021-01-31
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Šiemet kiek kitaip nei įprasta, virtualiai, tačiau pirmojo Vilniaus miesto vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose sukaktį atšventėme! Jei nespėjote susipažinti su visa Valdovų rūmų muziejaus  virtualių renginių ir edukacijų programa, dedikuota šiai šventei, kviečiame tai padaryti dabar!


Virtualios kūrybinės dirbtuvės „Sapnuoju Vilnių“

Kai už lango žvarbu, o muziejuje susitikti negalime, mažus ir didelius Valdovų rūmų muziejaus bičiulius kviečiame prisijungti prie virtualių kūrybinių dirbtuvių „Sapnuoju Vilnių“. Pasitelkus savo fantaziją ir išmonę bei istorines žinias, iš spalvoto popieriaus pasigaminti ir susikurtame Šventaragio slėnyje apgyvendinti legendos apie Vilniaus įkūrimą veikėjus. Popieriuje atgijęs didysis kunigaikštis Gediminas, geležinis vilkas, tauras ir krivis Lizdeika padės atkurti kelių šimtų metų senumo legendinius įvykius.

Jums reikės: spalvoto popieriaus, kartono, žirklių, klijų ir geros nuotaikos!

Virtualių kūrybinių dirbtuvių įrašą rasite čia.


Edukacinis teatralizuotas pasakojimas „Vilniau, švęskim!“

1323 m. sausio 25 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino įsakymu surašytame laiške Hanzos sąjungos miestams valdovas kvietė riterius, prekiautojus, gydytojus, kalvius, račius, batsiuvius, kailiadirbius, malūnininkus, žemdirbius ir kitus darbščius žmones vykti į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę ir užsiimti prekyba bei amatais. Bėgant šimtmečiams, Vilnius augo, plėtėsi. Ir štai – nuo pirmojo miesto vardo paminėjimo praėjo jau 698 metai. Visus Vilniaus bičiulius kviečiame virtualiai apsilankyti muziejuje ir išgirsti pasakojimą apie valdovą Gediminą, geležinį vilką, krivį Lizdeiką, raštininkų surašytus laiškus ir dar daug kitų įdomių dalykų.
Edukaciniame pasakojime Vilnių sveikina ir istorijas pasakoja Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės Jurga Kalvaitytė ir Vitalija Mockevičiūtė.

Virtualaus edukacinio teatralizuoto pasakojimo įrašą rasite čia.


Virtuali paskaita „Vilniaus Ankstyvoji mūrinė pilis. Svarbiausi statiniai“ 

Susipažinkite su Vilniaus Ankstyvosios mūrinės pilies istorija. Tai seniausia žinoma mūro pilis dabartinėje Lietuvos teritorijoje. Didžiausia šios pilies plėtra vyko XIV a. pradžioje (apie 1325–1327 m.), kai Lietuvą valdė didysis kunigaikštis Gediminas. Tuomet buvo pastatyti pilies vakarinės dalies vartų bokštai ir gynybinės sienos. XIV a. pabaigoje ši pilis buvo išplėsta į Vilniaus Žemutinę pilį. Tačiau dvidešimt metų Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje trukę archeologiniai tyrimai atskleidė, kad ankstyviausius Lietuvos teritorijoje mūro įtvirtinimus Pilies kalno papėdėje Vilniaus centre statė dar Gedimino pirmtakai, prie Lietuvos valdžios vairo XIII a. pabaigoje stoję Gediminaičių dinastijos pradininkai.

Paskaitoje apžvelgta Vilniaus Ankstyvosios mūrinės pilies istorinė raida XIII a. pabaigoje – XIV a., pristatyti archeologinių tyrimų metu surasti svarbiausi jos statiniai ir jų rekonstrukcijos.

Virtualios paskaitos įrašą rasite čia.


Virtuali paskaita „Vilniaus pilys istoriniuose šaltiniuose: nuo Gedimino iki Aleksandro Jogailaičio“ Virtualus žaidimas „Surask 10 skirtumų XVI amžiaus Vilniaus miesto plane“

Vilniaus pilys istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtos 1323 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškuose. Nuo tada, kaip rodo istoriniai duomenys, šios pilys buvo Lietuvos politinis centras. 1387 m. Jogailos privilegija Vilniaus Žemutinė pilis tapo ir Lietuvos religiniu centru. Toje epochoje Vilniaus pilys išryškėjo ir kaip elitinės kultūros centras, ir kaip neįveikiama tvirtovė.

Apie šiuos aspektus konkrečiai ir apie ankstyvąją Vilniaus pilių istoriją paskaitoje pasakoja Valdovų rūmų muziejaus istorikas Eimantas Gudas.

Virtualios paskaitos įrašą rasite čia.


Virtualus žaidimas „Surask 10 skirtumų XVI amžiaus Vilniaus miesto plane“ 

Pasitikrinkite akies žvitrumą, žinias apie istorinį Vilnių, jo pastatus ir panoramą, sutelkite dėmesį į smulkiausias detales ir žaiskite nuo vaiktystės pažįstamą žaidimą ieškant skirtumų tarp iš pirmo žvilgsnio identiškų paveikslėlių. Žaidimą rasite čia.

Pateiktuose paveikslėliuose vaizduojamas Franso Hogenbergo (Frans Hogenberg, apie 1535–1590) ir Georgo Brauno (Georg Braun, 1541–1622) atlase publikuotas Vilniaus miesto planas. Tai ankstyviausias žinomas Vilniaus planas. Kaip manoma, Vilnius čia pavaizduotas apie 1545 metus.

Daugiau apie šį planą skaitykite: https://bit.ly/2KrabPm

Pasitikrinkite! Visus paveikslėliuose paslėptus skirtumus rasite čia.


Viktorina apie Lietuvos didįjį kunigaikštį Gediminą ir jo laikų Vilnių​

Turbūt kiekvienas žinome legendą apie Vilniaus įkūrimą ir šio miesto augimui, raidai reikšmingą įtaką turėjusį Lietuvos didįjį kunigaikštį Gediminą. Kviečiame pasitikrinti žinias (o galbūt ir sužinoti šį tą naujo) apie miesto įkūrėju laikomą kunigaikštį, jo diplomatinę veiklą ir laiškus, kuriuose pirmą kartą buvo paminėtas Vilniaus vardas!

Pradėti viktoriną!

O jeigu vis dėlto turimų žinių pritrūko, kad teisingai atsakytumėte į visus klausimus, arba norite sužinoti daugiau apie istorines Vilniaus įkūrimo aplinkybes, metraščiuose užrašytas legendas apie miestą ir jo įkūrėją, įdomias kunigaikščio biografijos detales, kviečiame pažiūrėti 2017 m. filmuotą renginį „Valdovas ir jo dinastija“


 

 

 

Publikuota: 2021-01-19 14:39 Atnaujinta: 2021-01-26 13:23
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika