Koncertas „Stella, quam viderant Magi“

Renginio data: 2020m.Rugsėjo0913 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2020-09-13
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

G. B. Mosto motetai ir madrigalai, dedikuoti Lietuvos ir Transilvanijos didikams

Nora Petročenko – cantus
Mikus Abaroniņš – altus
Povilas Vanžodis – quintus
Daniels Pelnēns – tenor
Nerijus Masevičius – bassus

Ansamblis Morgaine (Lietuva / Vokietija):

Mirjam-Luise Münzel – išilginės fleitos
Alina Rotaru – vargonai, klavesinas
Joachim Held – teorba
Darius Stabinskas – violončelė

Giovanni Batista Mosto (1550–1596) buvo žymus ir produktyvus kompozitorius, universalus instrumentininkas ir mokytojas, pagal savo profesiją daug keliavęs po pasaulį. Jo darbo vietų geografija apėmė dvarus ir bažnyčias Miunchene, Venecijoje, Padujoje, Krokuvoje ir kitur. Deja, alinantis gyvenimo būdamas jam kainavo gyvybę; jis mirė pakeliui namo į Alba Juliją Transilvanijoje, keliaudamas per Lenkiją ir Lietuvą.

Tarp Mosto muzikinio paveldo ypač vertingi motetai ir madrigalai, išlikę su jo ranka įrašytomis dedikacijomis, kurios anais laikais reiškė ne tik kuklų dovanotojo atsidavimo ženklą, bet galėjo lemti ir pripažinimą, ir gavėjo įvertinimą. Antroji madrigalų knyga (išleista 1584 m. Venecijoje) dedikuota Mikalojui Kristupai Radvilai Našlaitėliui (1549–1616), tuometiniam Lietuvos didžiajam maršalkai, vėliau tapusiam Trakų vaivada. Po kelerių metų (1590) Mosto motetų rinkinys „Motecta liber primus“ buvo išleistas Venecijoje ir dedikuotas Transilvanijos kunigaikščiui Žigmondui Batorui, pas kurį muzikas pradėjo dirbti Alba Julijoje, dab. Rumunijos teritorijoje.


Festivalį rengia viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale“ ir Všį „Vilniaus festivaliai“
Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė


Visi festivalio koncertai nemokami, bet būtina išankstinė registracija.

Organizatoriai prašo Į koncertus nesivesti ikimokyklinio amžiaus vaikų. Juos su visa šeima kviečiame registruotis į koncertą vaikams ir visai šeimai, kuris vyks rugsėjo 20 d. 17 val. Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje, Savičiaus g. 15, Vilniuje.

Maloniai primename, kad pagal galiojančius Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimus renginyje privaloma dėvėti kaukes (arba veido skydelius), taip pat laikytis mažiausiai 1 m atstumo nuo kitų lankytojų.

Daugiau informacijos:
www.bmfestival.lt
www.facebook.com/bmfestival.lt

Publikuota: 2020-09-03 11:24
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika