Tomo Venclovos knygos „Lietuvos istorija visiems“ pristatymas

Renginio data: 2018m.Gruodžio1207 d.18:00 - 20:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2018-12-07
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

Renginys nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija.

Knygos sutiktuvėse dalyvauja autorius Tomas Venclova, archeologas doc. dr. Aleksiejus Luchtanas (Vilniaus universitetas), istorikas doc. dr. Eugenijus Saviščevas (Vilniaus universitetas), ekonomistas dr. Gitanas Nausėda, istorijos mokytojas Eugenijus Manelis (Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija), istorikė dr. Jolanta Karpavičienė (Valdovų rūmų muziejus).

Vienas aktyviausių Lietuvos intelektualų Tomas Venclova mano, kad jo pašaukimas yra poezija, o šviečiamąją misiją laiko savo pareiga. Per keliolika bendradarbiavimo su R. Paknio leidykla metų buvo išleistos jo knygos Vilnius: vadovas po miestą, Vilnius: asmeninė istorija, taip pat pasirodė du iš esmės skirtingi Vilniaus vardų leidimai. Platus ir gilus išsilavinimas, itin gera atmintis, talentas nulėmė tai, kad rašytojo aukšto intelektualinio lygio šviečiamosios knygos yra labai populiarios.

Yra parašyta daug knygų apie Lietuvos istoriją. Tačiau T. Venclovos leidiniai – kaip Rusijoje Nikolajaus Karamzino arba Edvardo Radzinskio, Didžiojoje Britanijoje – Simono Sebago Montefiore’o ir kt. – paprastai sulaukia itin daug visuomenės dėmesio, išlieka gerokai ilgiau. Tokias knygas skaito ir vertina ne viena, o bent kelios kartos.

Šio rašytojo leidinyje savitai, vencloviškai pasakojami Lietuvos istorijos siužetai, argumentuotai, nešališkai išnarpliojami skaudžiausi jos mazgai: santykių su Rusija arba Lenkija kritiniai epizodai, geopolitiniai pokyčiai ir kt. Pateikiamas platus ne tik Europos, bet ir viso pasaulio kontekstas, įterpiama grožinės prozos ir poezijos citatų – taip supažindinama su klasikine ir su populiariąja istorija.

Visa savo gyvenimo veikla T. Venclova gina intelektualinės laisvės, žmogaus vertės, orumo ir aktyvumo idėjas, o ši knyga yra dar vienas autoriaus pasaulėžiūros paliudijimas.

Pirmame tome pradedama pasakoti nuo neandertaliečių ir kromanjoniečių laikų, o baigiama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės padalijimais. Tolesnė istorija dėstoma netrukus pasirodysiančiame antrame tome.

„[...] visą savo profesinį gyvenimą studijavau ir istorinius įvykius [...]. Ilgainiui tai pasidarė man taip įdomu, jog surizikavau parašyti dar vieną daugmaž sintetinį darbą, kuris apžvelgtų mano krašto plėtotę nuo senovės ligi dabarties. Ta plėtotė – neįprastas, netgi unikalus ir labai pamokomas reginys“, – rašo autorius įžangoje.

Partneriai

            

 

Remėjai
​       

Publikuota: 2018-11-26 09:56 Atnaujinta: 2018-11-30 17:38
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika