Vilniaus gimtadienis Valdovų rūmuose

Renginio data: 2018m.Sausio0125 d.10:00 - 18:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2018-01-25
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Kviečiame sausio 25-ąją Valdovų rūmų muziejuje smagiai ir intelektualiai paminėti visų mūsų mylimo miesto gimtadienį!

Giliai įsišaknijusi Lietuvos metraštyje perteikiama legenda apie Gedimino sapną ir Vilniaus įkūrimą. Tačiau archeologai, istorikai ir kiti tyrinėtojai neabejoja tuo, jog Vilniaus tapsmas buvo ilgas, o Gediminas miestą kūrė ne tuščioje vietoje. 20 metų trukę archeologiniai tyrimai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų teritorijoje atskleidė, kad ankstyviausius Lietuvos teritorijoje mūro įtvirtinimus Pilies kalno papėdėje Vilniaus centre statydino dar Gedimino pirmtakai, prie Lietuvos valdžios vairo XIII a. pabaigoje stoję Gediminaičių dinastijos pradininkai.

Žemutinę pilį esmingai sustiprino ir išplėtė Gediminas, kurio valdymas buvo svarbus impulsas ir Vilniaus proveržiui. Prieš 695 metus sausio 25 d. „visame pasaulyje išplitusiems krikščionims“, o visų pirma Liubeko Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo, Kelno miestams iš Vilniaus siųstame laiške Gediminas skelbė, jau prieš dvejus metus „mūsų mieste Vilniuje“ pastatydinęs bažnyčią pranciškonų vienuoliams.

Tad, vaizdžiai tariant, Gediminas ne įkūrė miestą, o jį toliau išplėtojo ir tapo „krikštatėviu“: pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Vilnių pavadino vardu. Ši rašytinė žinia ir yra tarsi kregždė, iš nebylios būties atskraidinusi Vilniaus vardą į pasaulį. Prisimenant Vilniaus pradžią, sutarta Vilniaus gimtadienį švęsti būtent sausio 25-ąją.

PROGRAMA

* LEGENDA IR TIKROVĖ (edukacinis užsiėmimas 1–4 kl. mokiniams)
12 val. Registracija: http://bit.ly/2mMOWZ9 
14 val. Registracija: http://bit.ly/2B73veN

Keliaudami po archeologinę ekspoziciją, pasitelkę Geležinio vilko legendą, aiškinsimės, kurie faktai joje išgalvoti, o kurie – tikri. Naudodami šešėlių teatro lėles ir patys vaidindami legendinius veikėjus, įkūnysime Vilniaus miesto įkūrimo legendą ir pasigaminsime popierinį suvenyrą su legendos personažu.

* VILNIAUS PILYS (edukacinis užsiėmimas 5–8 kl. mokiniams)
12 val. Registracija: http://bit.ly/2B7OEAF 
14 val. Registracija: http://bit.ly/2EOvsdu

Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų teritorijoje pirmieji mūriniai pastatai iškilo XIII a. antroje pusėje. Nuo Gedimino valdymo laikų iki XVII a. rūmų kompleksas – tiek Žemutinė, tiek Aukštutinė pilis – buvo nuolat perstatomas. 
Per edukacinį užsiėmimą susipažinsime su Vilniaus pilių architektūros raidos istorija, o įgytas žinias galėsime pritaikyti kurdami pilių planą.
Užsiėmimas parengtas atsižvelgiant į pagrindinio ugdymo 5 ir 8 klasių istorijos programas.

* Teminė ekskursija VILNIUS: LITVANIAE METROPOLIS
12 val. Registracija: http://bit.ly/2DcYsLm 
14 val. Registracija: http://bit.ly/2DDPPKV
(su muziejaus bilietu) 

Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos (Sforza) perstatyti, o vėliau jų sūnaus Žygimanto Augusto išplėsti ir išdabinti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai XVI a. tapo tikra Gediminaičių-Jogailaičių dinastijos reprezentacine rezidencija, politikos, diplomatijos ir kultūros bei meno centru. O kaip tuo metu atrodė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinė Vilnius? Georgo Brauno ir Franso Hogenbergo atlase Lietuvos metropoliu pavadintą miestą ir bandysime atrasti šios ekskursijos metu. Dairysimės po Vilnių iš Valdovų rūmų bokštelyje įrengtos apžvalgos aikštelės ir sužinosime, kas šiame mieste pasikeitė, o kas liko taip pat.

* Protų mūšių žaidimas „KO NEŽINOJO GEDIMINAS?“
18:30 val. Registracija BAIGTA

Intelektinis žaidimas suaugusiesiems apie Vilniaus istoriją, mokslą, kultūrą, asmenybes. 
Vedėjas VYTARAS RADZEVIČIUS

Kainos Vilniaus gimtadienio proga
Edukacinio užsiėmimo kaina (kitų mokesčių nėra)
Bilietas 5–7 metų vaikui – 0,30 €
Bilietas mokiniui – 0,80 €
Vaikams iki 5 metų, vaikų globos namų auklėtiniams, neįgaliesiems – nemokamai

KONTAKTAI LANKYTOJAMS
Ekskursijos: tel. (8 5) 262 0007, el. p. ekskursijos@valdovurumai.lt
Edukacijos: tel. (8 5) 261 7445, el. p. edukacija@valdovurumai.lt

Publikuota: 2018-01-18 09:29 Atnaujinta: 2018-01-24 15:30
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika