Skambantys Valdovų rūmai! | Kultūros naktis 2017

Renginio data: 2017m.Birželio0616 d.18:00 - 23:55 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2017-06-16
Renginio tipas:
Festivaliai
Renginio tipo nr.:
9

Valdovų rūmuose, kaip ir kasmet, Jūsų laukia muzikinės istorijos atradimai. Praleiskite naktį Valdovų rūmuose, pripildytuose čia skambėjusios Renesanso ir Baroko muzikos. Čia taip pat galėsite aplankyti nuolatines ekspozicijas, tarptautinę parodą „Senasis Baltijos sidabras iš privačios kolekcijos“, pamatyti unikalų dailininkės Lidos Kuzmienės kūrinį bei įstabią nežinomo autoriaus manomai Vokietijoje ar Belgijoje XVI a. sukurtą ąžuolinę skulptūrą „Pieta“.

Muziejaus erdvėse ir kieme pamatysite tiek jaunuosius talentus, tiek patyrusius atlikėjus, kurie vakarą pripildys įvairių muzikos variacijų nuo senosios muzikos iki klasikos bei džiazo.

MUZIEJAUS LANKYMAS NEMOKAMAS NUO 18.00 IKI 24.00 VAL.
(paskutiniai lankytojai į muziejų įleidžiami iki 23.00 val.)

Koncertai nemokami, tačiau prašome iš anksto registruotis paspaudus nuorodą prie pasirinkto koncerto.


PROGRAMA


18:00 – 19:00 val.
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė

M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų koncertas „Talentų menė“

REGISTRACIJA į šį renginį baigta

Jau trečius metus iš eilės Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas rengia jaunųjų šalies muzikos talentų koncertą, kurio metu vienoje vietoje galima išgirsti fondo globojamus stipendininkus bei pripažinimą Lietuvoje ir užsienyje jau pelniusius fondo alumnus – vyresnės kartos muzikus. Šiemet fondas pristato koncertą „Talentų menė“, kurio scena patikėta septyniems perspektyviems jauniesiems muzikams, tapusiems fondo stipendininkais 2015–2016 metais. Liudvikas Račys (fortepijonas), Jonas Vozbutas (akordeonas), Rokas Makštutis (klarnetas), Kasparas Mikužis (fortepijonas), Amelija Lapinskaitė (klarnetas), Kristijonas Megelinskas (fortepijonas) ir Simonas Miknius (fortepijonas) šiam ypatingam koncertui rengia specialią programą – skambės garsūs kompozitorių E. Griego, P. Čaikovskio, F. Liszto, F. Chopino, G. Tartini, H. Rabaud ir kt. kompozitorių kūriniai. Įėjimas laisvas.

Liudvikas Račys (fortepijonas)
A. Loeschhorn – Etiudas Nr. 8, op. 66
E. Grieg – „Pavasariu“
M. K. Čiurlionis – „Jūra"

Jonas Vozbutas (akordeonas)
F. Ramo – „Paukščių klegesys“
P. Čaikovskis – „Barkarolė“
P. Makkonen – „Tango toccata“

Rokas Makštutis (klarnetas)
H. Rabaud – „Solo de concours“ (konkursinis solo)

Kasparas Mikužis (fortepijonas)
P. Čaikovskis / M. Pletnev – „Nutcracker“ siuita Nr. 7: Andante maestoso

Amelija Lapinskaitė (klarnetas)
G. Tartini – Concertino I ir II dalys

Kristijonas Megelinskas (fortepijonas)
F. Liszt – „Vengriškoji rapsodija“ Nr. 2

Simonas Miknius (fortepijonas)
F. Chopin Scherzo b-moll Nr. 2, op. 31


19:30 – 20:30 val.
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Sugrįžimas į Arkadiją: pastoralinės scenos Claudio Monteverdi muzikoje ir italų tapyboje

Atlikėjai:
Ansamblis „Duo Barocco“: Renata Dubinskaitė, Saulė Šerytė (mecosopranai)
Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas)

REGISTRACIJA

Graikų mitologijoje Arkadija buvo minima kaip vieta, kurioje gyveno miškų dievas Panas su savo nimfomis ir kitomis draugiškomis gamtos dvasiomis. Ilgainiui Arkadija tapo poetine sąvoka, išreiškiančia idilišką tyros gamtos viziją, harmoningą, civilizacijos nesugadintą pastoralinį pasaulį, apgyvendintą nekaltų piemenėlių ir gamtos dievybių – tai prarastas rojus, į kurį trokštame sugrįžti.

Arkadijos idėja ir pastoralinės temos itin būdingos vėlyvojo Renesanso ir ankstyvojo Baroko poezijai bei muzikai. Jos itin spalvingai išsiskleidžia Klaudijaus Monteverdžio (Claudio Monteverdi) muzikos kūriniuose, kuriuose personažų išgyvenimai perteikiami pabrėžiant tiesioginį ryšį su gamta, nuo sudėtingos polifonijos dažnai sugrįžtant prie trejinio metro, šokio ritmo, išreiškiančio liaudiškąjį pradą, tyrą, nesugadintą jausmą. Atliekant ansamblio „Duo Barocco“ programą, K. Monteverdžio arijas ir duetus lydi pasakojimai apie Arkadijos idėjos įtaką Renesanso ir Baroko menams ir vaizdo projekcijos su pastoralinėmis scenomis Italijos tapyboje. Tapybos darbus koncertinei programai atrinko ir pasakojimus parengė „Duo Barocco“ solistė Renata Dubinskaitė, be dainininkės diplomo turinti ir menotyros mokslų daktarės laipsnį.

Šis projektas ypač aktualus šiais metais, kai minima K. Monteverdžio 450-ies metų gimimo sukaktis. Jame gyvai, novatoriškai, tarpdiscipliniškai pateikiama senoji muzika, atliekama šioje srityje besispecializuojančių atlikėjų. Savita tematika pasižymintis projektas klausytojus giliau supažindina su Renesanso bei Baroko kultūra ir pasaulėjauta.


21:00 – 22:00 val.
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Koncertas „Rytai, Pietūs, Šiaurė, Vakarai“

Atlikėjai:
Eglė Janauskaitė (fleita, vokalas)
Kęstutis Pavalkis (fortepijonas)
Arman Isojan (kontrabosas)
Gediminas Augustaitis (mušamieji)

REGISTRACIJA į šį renginį baigta

Koncerto „Rytai, Pietūs, Šiaurė, Vakarai“ idėja gimė kaip sumanymas būtent festivaliui „Kultūros naktis“. Programoje skambės kamerinė muzika, įkvėpta džiazo intonacijų, tam tikrų šalių melodijų ir ritminio skambesio. Sekant saulės judėjimo kryptimi per keturias pasaulio šalis, atrandami muzikos kontrastai ir panašumai, kuriuos klausytojams atskleis atlikėjai.

Kelionė prasidės Rytuose, Tekančios Saulės šalyje – Japonijoje, užliedama rytietišku skaidrumu ir ornamentika, santūriai išraiškingu skambesiu, meditatyviu minimalizmu. Toliau trumpai apsistosime Pietuose, kur pasinersime į afrikietiškos muzikos ritmingą žaismingumą ir tyrą melodingumą. Šiaurėje visada atsiras laiko apmąstymams... Minimalus ir sukauptas skambesys nukels į šaltas, plačias ir vėjuotas erdves. Paskutinė kelionės stotelė – labiausiai žmonių ir kultūrų įvairove mirguliuojantys Vakarai. Džiazo, latino, šiuolaikinė kamerinė muzika ir kiti stiliai čia puikiai dera tarpusavyje. 

Koncerto programos skambesį įkvėpė R. Sakamoto, T. Yoshimatsu, R. Bonos, M. Giannikou, M. Mowerio, S. Gordono, S. Rós kūryba. 


22:00 – 22:45 val.
Valdovų rūmų Didysis kiemas
Koncertas „Classic +“

Atlikėjai:
Julija Karaliūnaitė (sopranas)
Simona Zbarauskaitė (fortepijonas)
Agnė Dūkštaitė (akordeonas)
Paulius Markevičius (elektronika)

REGISTRUOTIS NEREIKIA

Kitoks kvartetas – operinis balsas, akordeonas, fortepijonas ir elektronika. Netikėta? Tačiau viskas įmanoma!

Koncerte susijungs keturi pasauliai, keturi skirtingi žmonės ir keturios skirtingos jausenos. Visa tai taps vienu kūnu, suvienijančiu įvairias nuotaikas, žvilgsnius, emocijas ir energiją. Visa tai susieti – iššūkis ir džiaugsmas kurti. Drąsa bei išskirtinumas – tai, kuo pasižymi šie atlikėjai.

Išgirsite klasikinės muzikos perlų – F. Cileos, G. Puccini, L. Einaudi kūrinių šiek tiek kitaip, kartu Jūsų laukia ir kitos staigmenos.


22:45 – 23:30 val.
Valdovų rūmų Didysis kiemas
Koncertas „Ikaro sapnas“

Atlikėjas Marius Šinkūnas

REGISTRUOTIS NEREIKIA

Pirmą kartą „Kultūros nakties“ metu galėsite išgirsti vieną rečiausiai skambančių instrumentų Lietuvoje – vibrafoną.

Vibrafonininkas Marius Šinkūnas – daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas, vienintelis Lietuvoje profesionalus vibrafonininkas, savo žinias gilinęs Prancūzijoje ir JAV, daug laiko gyvenęs ir mokęsis Japonijoje. Jis reguliariai veda vibrafono meistriškumo kursus Sankt Peterburgo menų licėjuje (Rusija), koncertuoja su džiazo, šiuolaikinės ir klasikinės muzikos atlikėjais. Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje jis įsteigė pirmąją Baltijos šalyse vibrafono klasę. Veda muzikines radijo laidas.

Skambės džiazo improvizacijos amerikiečių muzikos temomis.


23:30 – 00:15 val.
Valdovų rūmų Didysis kiemas
„The Ditties“ koncertas

Svingo karalienės „The Ditties“:
Veronika Čičinskaitė-Golovanova
Rūta Švipaitė
Ugnė Bakanauskaitė

Damoms pritars: pianistas Dmitrij Golovanov ir saksofonininkas Donatas Petreikis. 

REGISTRUOTIS NEREIKIA

„Kultūros naktis“ neįsivaizduojama be muzikos, muzika be svingo, svingas be svingo karalienių „THE DITTIES“.

„The Ditties“ yra vienintelis toks ansamblis Lietuvoje – toks svaiginamai elegantiškas, rafinuotas, manieringas, plonų moteriškų pirštų spragtelėjimu perkeliantis klausytojus į nepaprastą praeities epochą – svinguojantį ketvirtąjį dešimtmetį, kai flirtas buvo lėtas, o šokiai – greiti, kai pasaulis buvo truputį naivesnis ir jaunesnis nei šiandien. 
Šiek tiek koketiški, elegantiški vintažiniai apdarai, ryškūs šukuosenų ir makiažo sprendimai, profesionalumas ir virtuoziškumas, žaismingas bendravimas su publika ir jaukios dainų istorijos – visa tai „Kultūros nakties“ koncertui Valdovų rūmuose suteiks teatrališkumo, lengvumo ir, žinoma, moteriško šarmo.

Kiekvienas susitikimas su „The Ditties“ – tai nepamirštamas, mielas ir be galo smagus potyris, kurį neabejotinai norėsis dar kartą išgyventi.


Muziejaus erdvėse Kultūros naktį taip pat galėsite išvysti erdvinę keraminę kompoziciją „Ženklai Žemės kalendoriuje“, skirtą Stanislovo Kuzmos atminimui.

Menininko atminimui skirta kompozicija sumanyta kaip simbolinis sarkofagas, molyje išdegtas gyvenimo ženklų ir raštų kalendorius. Kompoziciją sudaro pagrindas, nulipdytas iš 40 ažūrinių elementų, į kuriuos įterpti vyro ir moters skulptūriniai reljefai. Vyro-kario įvaizdis kūrinio autoriaus pasirinktas specialiai, vaizduojant asmenį, kuriam ir skirtas šis darbas. Neglazūruoti paviršiai derinami su glazūruotais, šis kontrastas pabrėžia formų tūrius ir tampa papildomu elementu, suteikiančiu kompozicijai spalvų.

Matmenys: 50 x 200 x 125 cm
Technika, medžiagos: raku, sidabro, kobalto, bismuto bespalvės ir matinės glazūros, alavo kraklė emalis
2017 m.
Autorė Lida Kuzmienė

Publikuota: 2017-05-25 17:17 Atnaujinta: 2017-06-16 11:35
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika