Lietuva ir Šveicarija – 15 000 metų santykių istorija (-os)

Renginio data: 2017m.Balandžio0411 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2017-04-11
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

Knygoje „Schweiz und Litauen. 15 000 Jahre Beziehungsgeschichte. Eine chronologische Übersicht / Lietuva ir Šveicarija. 15 000 metų santykių istorija. Chronologinė apžvalga“ pirmą kartą chronologine tvarka apžvelgiami įvairialypiai, visapusiški Lietuvos ir Šveicarijos santykiai, tūkstantmečius sieję abi šalis – nuo Berno kantone rastų Baltijos gintaro gabalėlių iki šveicariškų leidinių skaityklų Vilniuje ir Kaune.

Nuo šveicariškų Žalgirio mūšio piešinių iki Šveicarijos kaimo Lietuvoje. Nuo trisdešimties baroko architektų ir interjero meistrų iš Tičino, kurie per 300 metų kūrė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, iki hidrotechniko iš Žemaitijos Šveicarijos Konfederacijoje. Nuo bombų gamintojo lietuvio Ciuriche iki Vilniaus burmistro šveicaro. Nuo lietuvių studentų ir doktorantų Fribūro universitete iki šveicarų dėstytojų ir kalbininkų fanatikų Kaune. Nuo lietuvių vienuolių Šveicarijoje iki šveicarių vienuolių Lietuvoje. Nuo diplomato iš Ženevos konkės Kaune iki rankų chirurgijos genijaus iš Kauno Ženevoje. Nuo „lietuvio“ kapo Šveicarijos kalnuose iki traukinuko, dundančio per „Anykščių Šveicariją“. Ir dar daug kitų staigmenų...

Šalių pavadinimai „Šveicarija“ ir „Lietuva“ knygoje ir per šį pristatymą vartojami turint omenyje dabartines jų teritorijas, tačiau paprastumo dėlei jie taikomi ir kalbant apie laikus iki šių valstybių atsiradimo.

Dalyvauja

Dominique Petter
Šveicarijos Konfederacijos ambasados Baltijos šalims Rygoje misijos vadovo pavaduotoja

Judith Lewonig
Austrų žurnalistė ir knygų bei straipsnių autorė, šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Lietuvoje. 2013 m. dienos šviesą išvydo jos knyga „Österreich und Litauen. 2500 Jahre Beziehungsgeschichte. Eine chronologische Übersicht / Lietuva ir Austrija. 2500 metų santykių istorija. Chronologinė apžvalga“ vokiečių ir lietuvių kalbomis.

Markus Roduner
Šveicarų kalbininkas, vertėjas, redaktorius ir aktyvus kultūrininkas, jau 25 metus gyvenantis Lietuvoje. Tarp jo į vokiečių kalbą išverstų knygų yra ir Balio Sruogos „Dievų miškas“ („Der Wald der Götter“) bei Juozo Lukšos-Daumanto „Partizanai“ („Partisanen“). Nuo 2004 m. Markusas Roduneris Šiauliuose ir Vilniuje organizuoja prozos festivalį „Europos literatūros dienos“.

Rimantė Jaugaitė
Vytauto Didžiojo universiteto istorijos bakalauro studijų ketvirto kurso studentė bei menų istorijos, kritikos ir medijų gretutinių studijų studentė, Lugane atlikusi mokslinę stažuotę.

Vakaro metu kompozitoriaus Kęstučio Grybausko kūrinius atliks:
Viktorija Zabrodaitė (fleita)
Kęstučio GrybauskoVilmos ir Danielio Zbindeno (Lietuva–Šveicarija) fortepijoninis trio

Renginys vyks lietuvių kalba. Jo metu pristatomą leidinį galėsite įsigyti už specialią kainą.

Renginys nemokamas, tačiau maloniai prašom iš anksto registruotis paspaudus šią nuorodą, el. p. renginiai@valdovurumai.lt arba tel. (8 5) 262 0067.

Publikuota: 2017-03-17 11:45 Atnaujinta: 2017-03-29 14:17
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika