Doc. dr. Edmundo Rimšos knygos „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto antspaudai ir žemių heraldika“ sutiktuvės

Renginio data: 2017m.Kovo0322 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2017-03-22
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Iškili Vytauto Didžiojo asmenybė ir jo epocha sulaukė vieno žymiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sfragistikos bei heraldikos tyrinėtojų doc. dr. Edmundo Rimšos dėmesio. Ką apie Lietuvos valstybingumo sklaidą ir raišką, apie šalies tarptautinę, teritorinę, politinę ir socialinę raidą, apie istorinės atminties gyvastį ir apie praeities dabarčiai perteiktas sfragistikos bei heraldikos prasmes byloja įžvalgus mokslininkas? Jis kritiškai įvertino ir apibendrino ligšiolinių tyrimų duomenis, skrupulingai surinko, susistemino bei nauju, taip pat ir lyginamuoju žvilgsniu įvertino žinias apie Vytauto Didžiojo antspaudus bei Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemių herbus. Kviečiame apie tai daugiau sužinoti ir padiskutuoti su naujosios monografijos autoriumi bei kitais Lietuvos istorijos tyrinėtojais.

Renginyje dalyvaus

Doc. dr. Edmundas Rimša (Lietuvos istorijos institutas)
Prof. habil. dr. Jūratė Kiaupienė (Lietuvos istorijos institutas) 
Prof. dr. Rimvydas Petrauskas (Vilniaus universitetas)
Dr. Jolanta Karpavičienė (Valdovų rūmų muziejus, Vilniaus universitetas)
Renginyje muzikuos
Ieva Baublytė
(gotikinė arfa, šalamaja, išilginės fleitos)
Vilimas Norkūnas (vokalas, pozityviniai vargonai)

Knygoje aptariamas Lietuvai labai svarbus didžiojo kunigaikščio Vytauto sfragistikos ir heraldikos palikimas. Jis šiek tiek pasikeitusiomis formomis pasiekė mūsų laikus ir yra modernios Lietuvos valstybės heraldinio reprezentavimo šaltinis tarptautinėje bendruomenėje. Pirmame knygos skyriuje nagrinėjami svarbesni sfragistikos ypatumai, antrame – žemių herbų atsiradimas didžiajame herbiniame Vytauto antspaude ir kiti žemių simboliai. Parodoma, kaip Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto laikais atsiradę pirmieji žemių herbai po 600 metų atgimė nauju pavidalu ir tapo svarbiu Lietuvos Respublikos viešojo gyvenimo atributu.

Trečią knygos skyrių sudaro Vytauto antspaudų sąvadas. Jame aptariami konkretūs antspaudai, skelbiami naujausi natūrinių tyrimų duomenys, leidžiantys patikslinti jų legendų rašybą, antspaudų simbolių ikonografiją bei antspaudų dydį. Pateikiama visa kiekvieno antspaudo istoriografija su jos klystkeliais ir atradimais, nuo XVIII a. pabaigos iki mūsų dienų.

Knyga skirta tiek sfragistikos ir heraldikos žinovams, tiek visiems kitiems, besidomintiems senąja Lietuvos istorija.

Monografijos parengimą ir leidybą finansavo Lietuvos mokslo taryba

Renginio metu knygą bus galima įsigyti su specialia leidėjo nuolaida.
Renginys nemokamas, bet prašom iš anksto registruotis.

Publikuota: 2017-03-15 15:05 Atnaujinta: 2017-03-20 15:21
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika