Tarp Romos ir Bizantijos: Lietuvos politikos ir diplomatijos aukso amžius

Renginio data: 2017m.Kovo0316 d.17:00 - 18:30 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2017-03-16
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Pokalbis-diskusija skirta prof. Jūratės Kiaupienės monografijai „Tarp Romos ir Bizantijos: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinės kultūros aukso amžius. XV a. antroji pusė – XVII a. pirmoji pusė“ (Lietuvos istorijos institutas, 2016) ir dr. Mariaus Sirutavičiaus parengtai šaltinių publikacijai „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Maskvos valstybės sutartys. 1449–1556 metai“ (Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos istorijos institutas, Versus aureus, 2016) pristatyti.

Renginyje dalyvauja

Prof. habil. dr. Jūratė Kiaupienė (Lietuvos istorijos institutas)
Doc. dr. Elmantas Meilus (Lietuvos istorijos institutas)
Doc. dr. Edmundas Rimša (Lietuvos istorijos institutas)
Dr. Marius Sirutavičius (Vytauto Didžiojo universitetas)

Renginį veda

Doc. dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė (Lietuvos istorijos institutas)

Knygose pasakojama apie aukso amžiumi pavadintą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XV a. antrosios pusės – XVII a. pirmosios pusės politikos ir diplomatijos pasaulį, plytėjusį dviejų civilizacijų sandūroje, tarp Vakarų (Romos) ir Rytų (Bizantijos). Taip pat apie skirtingų kultūrų subrandintus ir Lietuvos valstybės suvienytus jos piliečius, apie valdovus ir politinės tautos vyrus, kurie kūrė, puoselėjo, valdė ir gynė savo valstybę, apie jų išpažintas ir saugotas politines vertybes.

Dokumentų publikacijoje skelbiami Lietuvos ir Maskvos monarchų diplomatinių susitarimų tekstai bei jų vertimas į lietuvių kalbą. Jie atskleidžia, kur glūdi ilgaamžio abiejų valstybių konflikto, varžytuvių dėl pozicijų regione, paveikusių tolesnę Lietuvos raidą, ištakos. Pristatomi pamąstymai apie šiandienos – XXI a. – Lietuvos visuomenės santykį su šia istorijos paveldu tapusia praeitimi ir jos politine kultūra.

Renginys nemokamas, tačiau būtina registracija.
Registruotis galite paspaudę šią nuorodą.

 

Leidinių rengimą ir leidimą finansavo Lietuvos mokslo taryba, Valstybinė lituanistinių tyrimų ir sklaidos 2016–2024 metų programa.

Publikuota: 2017-03-07 15:01 Atnaujinta: 2017-03-07 15:58
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika