Barokinės muzikos vakaras su Porpora

Renginio data: 2017m.Vasario0203 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų III manieristinė antikamera
Aktualu iki 2017-02-03
Renginio tipas:
Koncertas
Renginio tipo nr.:
12

Atlikėjai:

Rūta Vosyliūtė (vokalas)
Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas)
Roma Jaraminaitė (violončelė)
Justė Martinkėnaitė (smuikas)
Ieva Baublytė (išilginė fleita)
Adrian Schvarzstein (koncerto idėja)

Registracija baigta!

Porpora – tai italų kalbos žodis, nusakantis purpurinę spalvą, turinčią aliuzijų ne tik į kvapias alyvas, ryškias gėles, prinokusias vynuoges, bet ir į Baroko epochoje mėgtas meilės, kančios, mirties temas bei afektus. Dar viena, tiesioginė, šio žodžio asociacija – su žymiausiu XVIII a. italų Baroko kompozitoriumi – Nikola Porpora (Nicola Porpora, 1686–1768). Kartu su Alesandru Skarlačiu (Alessandro Scarlatti) N. Porpora padėjo pagrindus neapolietiškos muzikos stiliui, suformavo vieną žymiausių Europoje dainavimo mokyklų – vėliau ji išugdė tokius dainininkus kastratus kaip Ubertis (Uberti), Farinelis (Farinelli), Kafarelis (Caffarelli). N. Porporos bendradarbiavimas su Pjetru Metastazijumi (Pietro Metastasio), žymiausiu XVIII a. dramaturgu ir libretistu, davė gausių vaisių visai operos istorijai. Neapolietiškas menas pasklido po visą Europą: Angliją, Austriją, Vokietiją, Ispaniją, Portugaliją ir kt.

Atėjo metas ir Lietuvai pasinerti į neapolietišką N. Porporos meną, atsiskleidžiantį per arijų da capo sukuriamus afektus, dainavimu ir muzika užburiančius bei paliečiančius intymiausius klausytojų jausmus. Pasak Renė Dekarto (René Descartes), filosofijos ir muzikos tikslas yra tas pats – ugdyti žmogaus jausmus. Muzikinėse formose išreiškiant afektų judesius, visų pirma reprezentuojant, tada varijuojant, imituojant, puošiant ir pakartojant da capo dalyje, arijos garsais nutapo jausmą ir tiesiogiai paliečia širdį.

Jaukioje Valdovų rūmų menėje arijas atliks dainininkė Rūta Vosyliūtė. Ji Italijoje gilinosi į barokinį dainavimą, o šiuo metu studijuoja meno doktorantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jai akompanuos šiam koncertui suburtas senosios muzikos atlikėjų ansamblis.

Programoje skambės N. Porporos kantata balsui, išilginei fleitai ir basso continuo Fille, narrommi un giorno, arijos Torbido intorno al core iš operos Meride e Selinunte (1726), In braccio a mille furie ir Si pietoso iš operos Semiramide riconosciuta (1739), Or la nube procellosa iš operos Artaserse (1739).

Maloniai kviečiame!

Koncertas nemokamas. Būtina išankstinė registracija. 

Daugiau informacijos: tel. (8 5)  262 0067 arba el. paštu renginiai@valdovurumai.lt. 

Publikuota: 2017-01-23 15:03 Atnaujinta: 2017-02-01 14:35
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika