Visuomenėje įsitvirtinusi nuostata, kad istorinė lietuvių virtuvė yra valstietiško, riebaus, gausaus, mėsiško ir nesveiko bulvinio maisto tvirtovė. Neretai ji priešpriešinama sveikai ir šiuolaikiškai Viduržemio jūros regiono virtuvei. Nemažai žmonių deklaruoja esantys italų, prancūzų, ispanų ar graikų maisto gerbėjai. Kartais to reikia geram tonui.
Valdovų rūmų muziejus kviečia į dr. Rimvydo Laužiko paskaitą „Ar istorinę virtuvę Lietuvoje galima priskirti Viduržemio jūros regionui?“
Šioje paskaitoje pabandysime panagrinėti, kas yra Viduržemio jūros regiono virtuvė ir kodėl ji UNESCO pripažinta unikalia žmonijos nematerialaus kultūros paveldo vertybe. Šios paskaitos provokacija – ieškoti Viduržemio jūros regiono virtuvės elementų Lietuvos gastronomijos istorijoje ir patikrinti kai kuriuos lietuvių virtuvės įvaizdį gaubiančius mitus.
Paskaitos pabaigoje bus pasiūlytas istoriškai pagrįstas vienų lietuviškų pietų valgiaraštis, sukurtas Viduržemio jūros regiono virtuvės stiliumi.
Paskaita nemokama.
Kviečiame apsilankyti!