„Sensibile“ – gražiausi prancūzų kompozitorių kūriniai fleitai ir fortepijonui

Renginio data: 2015m.Kovo0327 d.19:00 - 20:15 Visi renginiai
Valdovų rūmų Didžioji renesansinė menė
Aktualu iki 2015-03-27
Renginio tipas:
Visi renginiai
Renginio tipo nr.:
1

Koncertas – kompaktinės plokštelės „Sensibile“ pristatymas

Dalyvauja
„Duo Sensibile“:
Viktorija ZABRODAITĖ (fleita)
Šviesė ČEPLIAUSKAITĖ (fortepijonas)

Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė Audronė ŽIGAITYTĖ-NEKROŠIENĖ
Birštono kultūros centro direktorius Zigmas VILEIKIS
Vakaro vedėja muzikologė Laimutė LIGEIKAITĖ

Programa

Mel BONIS (1858–1937)

Sonata fleitai ir fortepijonui:
I d. Andantino con moto
II d. Scherzo. Vivace
III d. Adagio
IV d. Finale. Moderato

Claude DEBUSSY (1862–1918)
Siringė / Syrinx fleitai solo
Džiaugsmo sala / L’isle joyeuse fortepijonui solo
Paul TAFFANEL (1844–1908)
Fantazija Francesca da Rimini fleitai ir fortepijonui

XIX–XX amžių sandūros prancūzų muzika (su impresionizmo priešaušriu ir jo zenitu) yra vienas raiškiausių ir nuostabiausių muzikos meno reiškinių. Paalsuoti šios muzikos dvasia kviečia fleitos ir fortepijono duetas, savo dialoguose atskleidžiantis ir kamerinio muzikavimo džiaugsmą, ir instrumentų tembro savitumus, ir kiekvieno autoriaus – gerai pažįstamo arba primiršto – braižą bei savaip pasakojamą istoriją.

VIKTORIJA ZABRODAITĖ (fleita) baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantūrą (doc. Liongino Čiapo kl.), tobulinosi prof. Imanto Sneibio (Latvija), prof. Zdaneko Bruderhanso (Australija) bei kitų žymių fleitos pedagogų meistriškumo kursuose.

Fleitininkė atlieka įvairias programas koncertų cikluose „Mūsų miesteliai“, dalyvauja muzikinio švietimo programoje „Beauštanti aušrelė“. V. Zabrodaitė dažnai matoma įvairių festivalių bei koncertų afišose – tai „Sugrįžimai“, „Alma Mater musicalis“, Paežerių, Pažaislio, Biržų pilies festivaliai, „Netradicinių ansamblių fantazija ir žavesys“, „Rūmų muzika“, „Didysis muzikų paradas“. Tarptautiniame festivalyje „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ fleitininkė grojo kompozitoriaus Vytauto Barkausko misterijoje „Vasara, Druskininkai, 2005“ ir Giedriaus Kuprevičiaus kūrinio „Echo-Aidas“ premjeroje (2008).

Atlikėja pasirodo su įvairių sudėčių ansambliais, o koncertiniai keliai veda po visą Lietuvą ir toli už jos ribų. Koncertuota Austrijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, 2006 m. išleista kompaktinė plokštelė. Taip pat fleitininkės įrašų yra Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje.

ŠVIESĖ ČEPLIAUSKAITĖ (fortepijonas) baigė asistentūrą-stažuotę ir meno aspirantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. Jurgio Karnavičiaus kl.), stažavo Frideriko Šopeno (Fryderyk Chopin) muzikos akademijoje Varšuvoje (prof. Barbaros Hesse-Bukowskos kl.). Tobulinosi tarptautiniuose meistriškumo kursuose Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje.

Pianistė dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose užsienyje („Lake District Summer Music“, Didžioji Britanija; „Lato z Chopinem“, „Chopin w barwach jesieni“, „Floralia muzyczne“, „Koncerty Chopinowskie w Łazienkach Królewskich“, Lenkija) ir Lietuvoje („Sugrįžimai“, „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“, „Muzikos ruduo“, Tytuvėnų vasaros festivalis ir kt.) bei muzikiniuose projektuose („Didysis muzikų paradas“, „Alma Mater musicalis“, „Tebūnie naktis“, „F. Chopino salonas Vilniaus paveikslų galerijoje“ ir kt.). Pianistė yra parengusi kamerinės muzikos bei muzikinių literatūrinių programų su Lietuvos ir užsienio atlikėjais.

Didžiausią Š. Čepliauskaitės solinio repertuaro dalį sudaro romantikų kūriniai. Ypač pianistei artima Frideriko Šopeno kūryba. Ji pirmoji Lietuvoje įrašė visus F. Šopeno valsus (2004), parengė unikalias koncertines programas, atskleidžiančias F. Šopeno ir Lietuvos kūrėjų sąsajas (kompaktinė plokštelė „CHOPIN LT“, 2010).

Pianistė aktyviai dalyvauja skleidžiant kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio kūrybą – kompaktinėje plokštelėje „M. K. Oginskis. Atsisveikinimas su Tėvyne“ (2009) ji drauge su aktore Virginija Kochanskyte ir dainininke Giedre Zeicaite pirmąkart Lietuvoje įrašė M. K. Oginskio romansus, kūrinius fortepijonui ir savo improvizaciją M. K. Oginskio polonezo „Atsisveikinimas su Tėvyne“ tema.

2011 m. Š. Čepliauskaitė apdovanota Lenkijos Respublikos garbės ženklu „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“. 

Koncertas nemokamas, tačiau maloniai prašome užsiregistruoti paspaudus viršuje esantį registracijos laukelį, el. p. renginiai@valdovurumai.lt arba tel. (8 5) 262 0067. Vietų skaičius ribotas.
Lauksime Jūsų!

Publikuota: 2015-03-03 10:44 Atnaujinta: 2015-03-03 14:12
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika