Vieša paskaita
„Valstybinio Ermitažo Brangenybių galerija: per šimtmečius sukaupti Europos juvelyrikos turtai“

Renginio data: 2013m.Gruodžio1203 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorija
Aktualu iki 2013-12-03
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Valdovų rūmų muziejuje eksponuojama Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė – tai viena ryškiausių Valstybinio Ermitažo lobyno – Brangenybių galerijos – puošmenų.

Kokiomis aplinkybėmis neįkainojamas meno šedevras – Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo užsakymu Niurnberge dukteriai Jadvygai tuoktuvių proga sukurtas įstabus kūrinys – pateko į vieną žinomiausių pasaulio muziejų?
Kokiomis juvelyrikos meno vertybėmis didžiuojasi Valstybinis Ermitažas, pasaulio muziejų reitinguose įtraukiamas į pirmąjį penketuką? Kokias istorijos įdomybes mena Brangenybių galerijos eksponatai, pristatantys įvairių šalių kultūrą ir skirtingų kultūros epochų meninę stilistiką?

Į šiuos ir daugelį kitų klausimų viešoje paskaitoje Jums atsakys menotyrininkė, Valstybinio Ermitažo Vakarų Europos ir Rusijos juvelyrikos meno rinkinių ilgametė saugotoja ir kuratorė
dr. Olga Kostiuk. Viešnia iš Sankt Peterburgo pasakos apie Brangenybių galerijos ištakas, pristatys jos raidą, istorijos bruožus.

Kada, kokiais tikslais bei būdais Rusijos valdovų aplinkoje pradėti kaupti meno kūriniai ir brangenybės? Kokiais lobiais šias kolekcijas papildė aistra kaupti retenybes garsėjęs
Petras I? Kokia prabanga supo Jekateriną II? Ją, pasak amžininkų, buvo apėmusi „kamėjų liga“. Kaip valdovų lobynas tapo atviras viešuomenei ir peraugo į muziejų? Kokiais juvelyrinių kūrinių rinkiniais jis pasipildė XX a. ir kokiomis šiuolaikinių meistrų sukurtomis brangenybėmis didžiuojasi šiandien?

Skaidrėmis iliustruotoje paskaitoje galėsite išvysti Valstybinio Ermitažo Brangenybių galerijos istorinį kelią, pasigėrėti prabangiomis monarchų insignijomis, įvairių laikų diplomatinėmis dovanomis, subtiliais papuošalais ir drabužių aksesuarais, unikaliais taikomosios dailės dirbiniais, įstabiais Europos juvelyrikos meno kūriniais.

Paskaita bus skaitoma rusų kalba ir verčiama į lietuvių kalbą. 

Registracija, Jadvygos Jogailaitės skynutės parodos nemokamam aplankymui, baigta.

Renginys nemokamas

Laukiame Jūsų!

Publikuota: 2013-11-25 16:18 Atnaujinta: 2013-12-02 17:26
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika