Kultūros vakaras „Prakalbinti Valdovų rūmų krosnių kokliai“

Renginio data: 2013m.Sausio0123 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2013-01-23
Renginio tipas:
Kultūros vakaras
Renginio tipo nr.:
14

Kasinėjant Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos teritoriją, rasta gausiausia Europoje koklių kolekcija. Ją tyrinėjant, atskleistas dar vienas Renesanso kultūros raiškos mūsų šalyje aspektas – koklinių krosnių statyba, funkcionalumas ir meninė puošyba. Anais laikais koklinės krosnys ne tik šildė, bet ir dabino rūmų menes. Jose buvo užkoduota ir socialinė bei kultūrinė informacija. Kokliai puošti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, jos valdovų ir didikų giminių herbais, monogramomis, heraldiniais ženklais, mitologiniais ir religiniais motyvais, figūriniais siužetais, alegoriniais ir floristiniais vaizdais. Lietuvos materialiojo paveldo tyrimai ir jo rekonstravimas rodo, kad mūsų šalis gyveno tuo pačiu kultūros gyvenimo ritmu kaip ir visa Europa.

Norėdamas pristatyti šį unikalų Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologinį paveldą, Valdovų rūmų muziejus išleido Gintauto Rackevičiaus studiją „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai Vilniuje. XVI a. koklinių krosnių rekonstrukcija. XVI a. koklių katalogas“. Tai serijos „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų rinkinių katalogai“ antras tomas.

Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų teritorijoje 2002–2009 m. vykdytų archeologinių tyrimų vadovo dr. Gintauto Rackevičiaus parengtą knygą sudaro dvi dalys. Pirmoje pateikiama mokslinė studija, skirta Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų renesansiniams XVI a. kokliams ir šioje rezidencijoje buvusių renesansinių krosnių rekonstrukcijoms, kurios buvo įgyvendintos atkuriant rūmus 2003–2009 metais. Antroje knygos dalyje publikuojamas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų teritorijoje rastų, itin gausių ir vertingų renesansinių XVI a. koklių katalogas. Leidinys pristato mažai žinomą senosios Lietuvos valstybės kultūros ir meno klodą, taip pat atskleidžia europinius ryšius Renesanso epochoje.

Maloniai kviečiame į šios knygos sutiktuves.

Renginyje dalyvaus:
autorius dr. Gintautas Rackevičius
prof. dr. Raimonda Ragauskienė (Lietuvos edukologijos universitetas, Lietuvos istorijos institutas)
prof. habil. dr. Albinas Kuncevičius (Vilniaus universitetas)
dr. Kęstutis Katalynas (Lietuvos nacionalinis muziejus)
Eduardas Kauklys (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)
Gintautas Striška (Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai)

Kultūros vakaro metu vargonais gros dr. Vidas Pinkevičius.

Publikuota: 2013-01-08 17:02 Atnaujinta: 2013-01-16 10:23
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika