Tarptautinė vieno šedevro paroda „Dvasinis skydas. Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas iš Miuncheno“

Renginio data: 2022 m.Birželio0622 d. - 2022 m.Rugsėjo0916 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2022-09-16
Parodos globėjai 
Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė
Bavarijos Ministras Pirmininkas Dr. Markus Söder
 
Maldyno savininkas
Miuncheno Liudviko ir Maksimiliano universiteto biblioteka
 
Parodos organizatoriai
Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai (Vilnius)
Miuncheno Liudviko ir Maksimiliano universiteto biblioteka (Bavarija, Vokietija)
 
Parodos partneriai 
Lietuvos Respublikos ambasada Vokietijos Federacinėje Respublikoje
Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje
 

Parodoje pristatomas vienas šedevras – Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto užsakytas, o Krokuvos meistro Stanislovo Samostšelniko 1528 m. sukurtas maldynas, parašytas lenkų kalba ir turintis lotynišką pratarmę. Šio maldyno užsakovas buvo vienas žymiausių ir įtakingiausių visų laikų Lietuvos valstybininkų, ilgametis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vyriausybės vadovas ir valstybinio savarankiškumo gynėjas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didysis kancleris ir Vilniaus vaivada grafas Albertas Goštautas (apie 1480–1539).

Ilgą laiką klaidingai manyta, kad maldyno savininkas galėjo būti Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Senasis (1467–1548). Pasibaigus Goštautų giminei, maldynas tikrai galėjo atitekti Lenkijos ir Lietuvos valdovams Jogailaičiams ir Vazoms. Į Bavariją maldynas galėjo patekti kaip Lenkijos ir Lietuvos princesės Onos Kotrynos Konstancijos Vazaitės, ištekėjusios už Noiburgo kunigaikščio Pilypo Vilhelmo Vitelsbacho, turtingo kraičio dalis. Šiandien Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas, kaip viena vertingiausių rankraštinių knygų, yra saugomas Miuncheno universiteto bibliotekos Rankraščių skyriuje.

Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldyną sukūrė vienas garsiausių XVI a. pirmos pusės Lenkijos dailininkų Stanislovas Samostšelnikas (lot. Stanislaus Claratumbensis, lenk. Stanisław Samostrzelnik, apie 1480–1541), Mogilos cistersų abatijos vienuolis. Maldynas surašytas ant aukštos kokybės pergamento lapų, jį puošia 16 meistriškų miniatiūrų, užimančių visą puslapį, sukurtų remiantis garsiausių to meto dailininkų (pvz., Luko Kranacho Vyresniojo, Albrechto Altdorferio) graviūromis. Meistro Stanislovo Samostšelniko ir jo pagalbininkų sukurtas maldyno dekoras atskleidžia gęstančios Gotikos ir gimstančio Renesanso stilistinių elementų dermę. Maldyne du kartus pavaizduotas pats užsakovas Albertas Goštautas, vieną kartą – Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Senasis.

Lietuvos kanclerio Alberto Goštauto maldynas yra tikra istorinė relikvija, viena unikaliausių lituanistinių vertybių, išsaugotų jau bemaž 500 metų, menančių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės klestėjimo laikus ir vieną garsiausių Lietuvos valstybės vyrų. Istoriniu ir meniniu požiūriu itin vertinga rankraštinė knyga verta atskiros vieno šedevro parodos. Paroda skiriama Vilniaus miesto 700 metų sukakčiai, nes Albertas Goštautas ilgus metus buvo Vilniaus vaivada – antras žmogus Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystė po valdovo.

Parodos koncepcijos autoriai 
Doc. dr. Vydas Dolinskas, Saulius Marteckas, Gintarė Tadarovska
 
Parodos kuratoriai 
Doc dr. Vydas Dolinskas, dr. Sven Kuttner
 
Parodos koordinatoriai
Dalius Avižinis, Gintarė Tadarovska,
Marijus Uzorka

Parodos mokslinės ir kultūrinės programos koordinatorės
Dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė,
Arnita Petrulytė

Parodos edukacinės programos koordinatorė
Lirija Steponavičienė 
 
Parodos rinkodaros ir informacijos koordinatoriai 
Monika Petrulienė, Mindaugas Puidokas
 
Parodos techninio įrengimo koordinatoriai 
Kęstutis Karla, Aurimas Ramelis 

 

Paroda skiriama Vilniaus miesto 700 metų sukakčiai.

 

Publikuota: 2022-06-22 Atnaujinta: 2023-11-10 11:30
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika