Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniai radiniai. Kasdienybė Vilniaus dvare

Renginio data: 2018 m.Rugpjūčio0809 d. - 2018 m.Spalio1014 d.00:00 Visi renginiai
Lvovo istorijos muziejus (Ukraina)
Aktualu iki 2018-10-14

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų tarptautinė paroda „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniai radiniai. Kasdienybė Vilniaus dvare“ šiais metais iškeliavo į Ukrainą – iki šių metų spalio 14 d. ji bus eksponuojama Lvovo istorijos muziejuje. 

Valdovų rūmų muziejaus archeologinio rinkinio eksponatų parodoje Ukrainos kultūrinei visuomenei, mokiniams ir Lvovo istorijos istorijos muziejaus lankytojams iš užsienio šalių pristatoma XIV–XVIII a. – Gotikos, Renesanso ir Baroko epochų – Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir jų dvaro sociokultūrinė aplinka, buitis bei kasdienybė. Apie 200 parodos eksponatų atspindi penkias svarbiausias temas: kokliai (rezidencijos šildymo sistema ir interjero puošyba), karyba (ginklai ir šarvai), maistas ir indai, higiena ir sanitarija, papuošalai.

Didžiausias chronologinis parodos akcentas skiriamas XV a. – XVII a. pirmai pusei. Tuo metu Vilniaus rūmai klestėjo ir perimdavo bei skleisdavo naujausias kasdienybės ir prabangos madas ne tik visai Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, bet ir už jos ribų. Šio laikotarpio archeologinių radinių rinkinys labai turtingas, įvairus, reprezentatyvus ir informatyvus. Jis liudija ir bendrąsias to meto kasdienio gyvenimo tendencijas visoje Europoje.

Pasak šios tarptautinės parodos organizacinius ir leidybinius darbus kuruojančio Valdovų rūmų muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėjo Marijaus Uzorkos, ši keliaujanti tarptautinė paroda – ilgai brandintas ir užbaigtas projektas. Jį įkvėpė Valdovų rūmų muziejaus darbuotojų glaudus bendradarbiavimas su kitų šalių muziejininkais, mokslininkais ir kultūrininkais.

Tai ne pirma Valdovų rūmų muziejaus paroda Ukrainoje. 2015 m. pavasarį Ukrainos nacionaliniame muziejuje „Kijevo Sofija“ buvo atidaryta paroda „Kaip tai atsitiko Didžiajame mūšyje... Žalgirio atodangos“, kurios stendai atkeliavo iš tuo pačiu pavadinimu pavadintos tarptautinės parodos, skirtos Žalgirio pergalės 600 metų jubiliejui 2010 m. Prie šios jubiliejui skirtos tarptautinės parodos projekto daug prisidėjo ir Ukrainos muziejininkai: Lvovo istorijos muziejus paskolino Tadeusz Popiel ir Zygmunt Rozwadowski sukurtą monumentalią dioramą „Žalgirio mūšis“. O 2012 m. Lietuvoje kartu su su Ukrainos muziejinėmis institucijomis Lietuvoje surengtas vienas ryškiausių Muziejų metų projektų – paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų“.

Lvove atidaryta Valdovų rūmų muziejaus paroda „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniai radiniai. Kasdienybė Vilniaus dvare“ veiks iki šių metų spalio 14 d., vėliau ji greičiausiai keliaus į Lucką.

Parodos organizatoriai
Nacionalinis muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Lvovo istorijos muziejus (Ukraina)

Parodos kuratoriai
Povilas Blaževičius
Sigutė Venckūnienė
Eglė Zaveckienė

Parodos koordinatorius
Marijus Uzorka

Publikuota: 2018-08-09 Atnaujinta: 2018-08-21 10:08
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika