1000 fotomylių

Renginio data: 2017 m.Gruodžio1212 d. - 2017 m.Gruodžio1227 d.00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmai
Aktualu iki 2017-12-27

Nuo pat fotografijos atsiradimo Lietuvoje Paryžius – tuometis pasaulio kultūros ir fotografijos centras – it magnetas traukė Lietuvos fotografus. Regis, vienas pirmųjų Paryžių 1866 m. aplankė, o vėliau čia parodoje dalyvavo Prancūzijos fotografijos draugijos narys, Vilniaus fotografas Juozapas Čechavičius (Józef Czechowicz, 1818 (?)–1888). Jo fotografijos buvo eksponuojamos ir 1878 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje. Šiame mieste savo studiją, kurioje vykdavo Paryžiaus fotoklubo (Photo-Club de Paris) susirinkimai, turėjo ir fotoklubo narys, Raudondvario grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius. 1900 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje Trokadero rūmuose pavergti lietuviai buvo įrengę savo ekspoziciją, o kunigo Antano Miluko (1871–1943) išleistas „Lietuviškas albumas“ pelnė aukso medalį.

Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, 1937 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje, Baltijos šalių paviljone, drauge su kitais eksponatais buvo pristatoma ir nemažas pluoštas fotografijų, už jas lietuviai pelnė net dešimt aukso medalių. Tuomet šioje parodoje susitiko okupuoto Vilniaus lenkų fotografai ir Lietuvos fotomėgėjų sąjungos iš Kauno nariai. Vilniaus fotografų vadovas Janas Bulhakas (Jan Bułhak, 1876–1950) atidžiai skaitė ir analizavo, ką apie Vilniaus ir Lenkijos fotografus rašė Paryžiaus spauda. O Boleslava (1908–1982) ir Edmundas (1905–1984) Zdanovskiai dviračiais buvo nuvažiavę į Paryžių, ten apžiūrėjo Lenkijos paviljoną ir matė Lietuvos fotografų darbų kolekciją. Apie tai rašė prieškario Vilniaus lenkų spauda, minėjo ir čia leidžiamas žurnalas „Przegląd Fotograficzny“ („Fotografijos apžvalga“). Regis, iš Vilniaus Zdanovskiai dviračiais išvažiavo 1937 m. birželio pradžioje, o po mėnesio jau buvo Paryžiuje. Apžiūrėję pasaulinę parodą, jie po kurio laiko traukiniu parvyko į Vilnių.

Pasibaigus penkis dešimtmečius trukusiai sovietinei okupacijai ir Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę mūsų fotografams atsivėrė keliai į pasaulį. Minėdami Zdanovskių kelionės dviračiais į Paryžių aštuoniasdešimtmetį, fotokorespondentai, Spaudos fotografų klubo nariai Ramūnas Danisevičius ir Saulius Žiūra sugalvojo pakartoti Zdanovskių kelionę. Vilkėdami marškinėliais su užrašu „Vilnius – Poland – Germany – Belgium – Paris“, jie 2017 m. birželio 2 d. Katedros aikštėje sėdo ant dviračių ir išmynė į Paryžių, o po trijų savaičių jau siuntė fotografijas iš Eifelio bokšto papėdės. Keliaudami daugiausia fotografavo telefonais, rečiau juostiniais fotoaparatais, pinchole. Per dvidešimt dienų fotografai įveikė 2 304 kilometrus. Į Lietuvą sugrįžo lėktuvu. Kelionės metu ir Paryžiuje daug fotografavo, siuntė fotografijas į spaudą, o dabar netoli nuo kelionės starto vietos esančiuose Valdovų rūmuose nutarė Lietuvos žiūrovams parodyti ir kelionėje nuveiktus darbus – eksponuoti fotografijų parodą „1 000 fotomylių“.

 

                                                                                Stanislovas Žvirgždas
                                                     Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas,
                                                                                  fotografijos istorikas

Publikuota: 2017-12-12 Atnaujinta: 2018-01-11 17:02
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika