Kultūros ministerijos mecenatų pagerbimo vakaro akimirkos

Fiksavimo data:
2016-01-29
Fotografas:
Vytautas Abramauskas

2016 m. sausio 29 d., penktadienį, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija už suteiktą paramą ir bendradarbiavimą kultūros srityje specialiai Lietuvos kultūros mecenatams sukurtais ženklais apdovanojo tris kultūrą ir meną globojusius rėmėjus, tarp jų ir ilgametį Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų mecenatą – draudimo bendrovę BTA. Jo vadovui Tadeušui Podvorskiui kultūros mecenato ženklas įteiktas už paramą Lietuvoje vykdytiems kultūros edukacijos projektams.

„Džiaugiamės valstybinio lygio mūsų bendrovės rėmimo projektų įvertinimu. Drausti meno vertybes – rizikingas ir atsakingas darbas. Jų vertė yra labai subtili. Meno kūrinys gali būti neįkainojama vertybė, tautoms dovanojanti džiaugsmą, pakylėjimą, skatinanti susimąstyti ar susitapatinti su įkvepiančiomis idėjomis. Kita vertus, labai dažnai tai – didelės piniginės vertės objektai, masinantys nusikaltėlius pasipelnyti juodosiose pasaulio meno rinkose”, – teigė AAS „BTA Baltic Insurance Company“ filialo Lietuvoje direktorius Tadeuš Podvorski. 

Pasak T. Podvorski, siekiant apsaugoti meno kūrinius muziejuose diegiamos naujausios, sudėtingiausios apsaugos sistemos. Nereikia pamiršti, kad dažnai eksponatai yra itin jautrūs aplinkos veiksniams, mikroklimatui bei fiziniam poveikiui, ir bet kokie netikėtumai transportavimo ar eksponavimo metu gali padaryti nemažą žalą, primena draudimo bendrovės direktorius. Net menkiausias pažeidimas gali sukelti milžiniškus nuostolius. Būtent todėl visoms vertingoms parodoms yra taikomi labai griežti transportavimo, eksponavimo, apsaugos ir kiti reikalavimai. 

Su Valdovų rūmų muziejumi BTA bendradarbiauja jau septintus metus. Per šį laikotarpį bendrovė apdraudė muziejaus parodų, kurių eksponatų bendra vertė siekia daugiau kaip 18 mln. Eur. Tarp apdraustų tarptautinių parodų – itin didelio lankytojų susidomėjimo sulaukusios parodos „Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė. Šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių“ ir „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“. Reikšmingu indėliu buvo apdrausta ir Lietuvos tūkstantmečio programos tarptautinė paroda „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose“, istorinį paveldą aktualinanti paroda „Kryžiai yra dorybės ženklas, o Strėlė – pergalės... Sapiegos – valstybininkai, meno mecenatai ir kolekcininkai“ bei kiti unikalūs tarptautiniai parodiniai projektai, tarp kurių ir šiuo metu Valdovų rūmuose veikianti paroda „Spalvų alchemija. Skaljolos meno kūriniai iš Bianco Bianchi kolekcijos Florencijoje“ bei Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, šių metų vasario 15 d., atidaroma tarptautinė paroda „Praemiando incitat. Šventojo Stanislovo ordinas“.

Publikuota: 2016-02-01 08:13
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika