
Publikuota 20231108
Lapkričio 6–12 dienomis Lietuvoje vyksta Gastronomijos savaitė. Valdovų rūmų muziejus ta proga kviečia į ekskursijas, kuriose lankytojų laukia įvairios skonių istorijos. Vienos jų, jau tapusios tradicinėmis, supažindins su maisto gaminimo ypatumais XVI–XVII a., virtuvės rakandais bei valdovo stalo etiketo taisyklėmis, kitos bus dar negirdėtos. Turbūt daugeliui smalsu sužinoti, kokiais istorinės valdovų virtuvės patiekalais šią vasarą buvo vaišinami NATO viršūnių susitikime dalyvavę pasaulio lyderiai ir jų antrosios pusės.
Šiandien pagaminti egzotišką patiekalą atrodo vieni niekai, tačiau vasarą NATO viršūnių susitikimo dalyviams patiekti istorinės virtuvės patiekalus nebuvo lengva – kultūros istorikai, archeologai ir net biologai, chemikai ne vienus metus pildo žinias, kaip atrodė valdovų stalas. Žinoma, kad Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais sezoniniai lietuviški produktai derinti su tokiais prabangiais prieskoniais kaip šafranas, o kiekvienam valdovo šeimos nariui buvo sudaromas individualus meniu. Tokios vakarienės negavo net ir šią vasarą Vilniuje viešėję pasaulio lyderiai. Gastronomijos savaitę vykstančios valdovų virtuvės ekskursijos, pasak Valdovų rūmų muziejaus gidų, sukurtos taip, kad grįžę namo dalyviai galėtų improvizuoti ir patys pabandyti pagaminti valdovų vertą vakarienę.
Nors... Šiemet ne vienas Gastronomijos savaitėje dalyvaujantis restoranas įkvėpimo ieško istorinėje Lietuvos valdovų virtuvėje, o kai kurie savo svečius pasirengę tikrąja to žodžio prasme nukelti į praeitį – tieks valgius, sukurtus pagal Abiejų Tautų Respublikos virėjų užrašus ir, kaip tikina, net pagal 800 metų senumo receptūras.
Valdovų rūmų muziejuje ekskursijos vyks lapkričio 9 d. 18.00 val. ir lapričio 11 d. 13.00 val. Ekskursijos trukmė – 1,5 val.
Gastronomijos savaitę organizuoja Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos.