Doc. dr. R. ŠMIGELSKYTĖS-STUKIENĖS paskaita „Stanislovas Augustas Poniatovskis ir Apšvietos epocha Lietuvoje“

Renginio data: 2016m.Vasario0217 d.18:00 - 19:30 Visi renginiai
Valdovų rūmų III manieristinė antikamera
Aktualu iki 2016-02-17
Renginio tipas:
Vieša paskaita
Renginio tipo nr.:
19

Istorikė dr. RAMUNĖ ŠMIGELSKYTĖ-STUKIENĖ
(Lietuvos istorijos instituto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos skyriaus vedėja, Lietuvos edukologijos universiteto docentė, Vilnius)

Paskutinis Lenkijos ir Lietuvos valdovas Stanislovas Augustas Poniatovskis neretai vertinamas kaip silpnas, bejėgis karalius, neapgalvotais veiksmais pražudęs valstybę. Ar iš tiesų 31-erius metus trukusį Stanislovo Augusto valdymą lydėjo tik netektys ir praradimai? Kodėl su šio valdovo vardu siejama Apšvietos idėjų sklaida, valdymo reformų Lenkijoje ir Lietuvoje įgyvendinimas, Edukacinės komisijos įsteigimas, Miestų įstatymas bei Gegužės 3-iosios konstitucija? Kokiuose valstybingumo raidos verpetuose buvo lemta gyventi Stanislovui Augustui Poniatovskiui bei jo amžininkams Lietuvoje?

Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus paskaitoje ieškos žymi istorikė, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinės, socialinės ir kultūrinės raidos XVIII a. tyrinėtoja, monografijų apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės konfederaciją 1792–1793 m., Mykolą Kleopą Oginskį ir daugelio mokslinių bei populiarių straipsnių autorė, knygos apie Povilą Ksaverą Bžostovskį ir Paulavos respubliką bendraautorė, gausių leidinių minėtomis temomis sudarytoja dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

Paskaita nemokama, maloniai kviečiame!

Daugiau apie parodą-->

Publikuota: 2016-02-08 09:11 Atnaujinta: 2016-02-09 08:49
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika