Lietuvos iškilimas tarp Rytų ir Vakarų

Renginio data: 2012m.Birželio0626 d.17:00 - 00:00 Visi renginiai
Valdovų rūmų Renesansinė audiencijų menė
Aktualu iki 2012-06-26
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

Dariaus Barono, Artūro Dubonio, Rimvydo Petrausko knygos „Lietuvos istorija“ trečio tomo
„XIII a.–1385 m. Valstybės iškilimas tarp Rytų ir Vakarų“ pristatymas

 

Dalyvaus

dr. Rimantas Miknys
doc. dr. Saulius Žukas
prof. habil. dr. Zenonas Norkus
prof. dr. Rimvydas Petrauskas
doc. dr. Artūras Dubonis
dr. Darius Baronas

Renginį ves prof. habil. dr. Jūratė Kiaupienė

Trečiame Lietuvos istorijos tome atskleidžiama XIII–XIV a. Lietuvos visuomenės struktūra ir gyvenimas, jos vidaus ir užsienio politiniai santykiai, valstybingumo raida. Nuo XIX a. romantiškos istoriografijos laikų vis dar gajus įsitikinimas, kad Lietuvos pagoniškasis laikotarpis yra didybės, galybės, sėkmės amžiai, kai lietuviai buvo vieningi, stiprūs, jiems klusniai lenkėsi kaimynai, rusų žemės noriai priimdavo lietuvių kunigaikščius, kurie plėtė šalies teritoriją atsilaikydami prieš Vokiečių ordino ir totorių agresiją. Išpuoselėta žemdirbystė, aukšto lygio amatai, vietinė ir tarptautinė prekyba, atsirandantys miestai, gerbiami protėvių dievai, sumanių patriotiškų didžiųjų kunigaikščių valdžia – visa tai buvo nesenkantys lietuvių galios šaltiniai. Tokie vertinimai vis dar plinta populiariojoje literatūroje, kartu ir istorinėje visuomenės savimonėje, nors naujesnė istoriografija šiuos vertinimus gerokai pakoregavo, pasiūlydama kur kas sudėtingesnį (bet ne mažiau garbingą) požiūrį į ankstyvosios Lietuvos valstybės laikus.

Autoriai kūrė knygą remdamiesi patikimais istorijos, archeologijos, kalbotyros, etnologijos ir etnografijos šaltiniais bei jų interpretacijomis mokslinėje literatūroje. Tegul nenustemba skaitytojas, patyręs, kad ne vienas anksčiau didvyriškos praeities puslapis šioje knygoje toks nebebus, o paraštėse minėti arba visai nepastebėti įvykiai, reiškiniai, problemos įgaus naujų netikėtų reikšmių ir atspalvių. Pagrindiniais šios knygos leitmotyvais laikome Lietuvos valstybės kūrimąsi ir dinamišką jos visuomenės raidą, pasireiškusią gebėjimais ne tik prisitaikyti prie aplinkinio pasaulio, bet ir jį veikti. Ankstesniais amžiais nematytas lietuvių aktyvumas leido Lietuvai nuo XIII a. tapti Europos istorijos subjektu, kuriančiu ir savo, ir bendrą Europos istoriją.

Lietuvos istorijos institutas XXI amžių pasitiko pradėdamas rašyti naują, daugiatomę „Lietuvos istoriją“. Dvylikoje „Lietuvos istorijos“ knygų bus pateikta Lietuvos istorija nuo seniausių laikų iki šių dienų. Tai pirmoji daugiatomė akademinė, autorių kolektyvo parašyta Lietuvos istorijos sintezė. Leidinio autoriai siekia pateikti nuoseklią Lietuvos istorijos visumos interpretaciją, rašydami procesų, o ne įvykių istoriją.

Daugiau apie renginį galite sužinoti el. paštu renginiai@valdovurumai.lt arba tel. (8 5) 262 0067.

Publikuota: 2012-06-18 15:51 Atnaujinta: 2012-06-19 14:24
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika