Knygos „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai“ pristatymas

Renginio data: 2012m.Vasario0221 d.17:00 - 00:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2012-02-21
Renginio tipas:
Knygos pristatymas
Renginio tipo nr.:
11

Renginyje dalyvauja
Knygos autorė dr. Ieva Jedzinskaitė-Kuizinienė
prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė
prof. habil. dr. Jūratė Kiaupienė
habil. dr. Gražina Martinaitienė
dr. Vydas Dolinskas
Romualdas Budrys
Dalia Valujevičienė

Muzikuoja: Vaiva Eidukaitytė-Storastienė (klavesinas), Saulė Šerytė (mecosopranas)

Gobelenai – rankomis išausti tekstilės paveikslai – jau viduramžiais tapo Europos valdovų ir didikų rezidencijų būtinu elementu, rūmų interjeruose atlikusiu taip pat ir reprezentacijos bei puošybos vaidmenį. Pirmosios žinios apie Vakarų Europos gobelenus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijoje susijusios su Jogailaičių dvaru ir jų mecenatystės tradicijomis. Meniniai tekstilės audiniai minimi Žygimanto Senojo ir Bonos Sforcos vestuvių 1518 m. iškilmių aprašyme. Šie ir vėlesni Lietuvos bei Lenkijos valdovai Vilniaus, Krokuvos ir kitose rezidencijose buvo sukaupę vertingus gobelenų rinkinius. Reprezentaciniu ir meniniu požiūriais reikšmingiausia laikoma Žygimanto Augusto kolekcija. Ją itin aukštai vertino amžininkai, o šių dienų meninės tekstilės tyrinėtojai vadina viena stilingiausių ir prabangiausių Europoje. Gobelenai atliko svarbų vaidmenį ir asmeniniame, ir visuomeniniame valdovų gyvenime, puošė interjerus svarbiausių įvykių – karūnavimo, vestuvių iškilmių, laidotuvių, valstybinių švenčių, garbių svečių priėmimo – progomis.

Originalioje bei išsamioje mokslinėje monografijoje „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai“ į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir Lenkijos karalių gobelenų rinkinius naujai pažvelgia  senųjų meninių audinių tyrinėtoja, dailės istorikė, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, UNESCO kultūros vadybos ir politikos katedros vedėja, docentė, humanitarinių mokslų daktarė Ieva Jedzinskaitė-Kuizinienė. Pirmojoje knygos dalyje autorė apžvelgia gobelenų Vakarų Europoje raidą ir išsamiai pristato Lietuvos bei Lenkijos valdovų sukauptos kolekcijos istoriją, šių meno kūrinių užsakovus, agentus, menininkus ir audėjus. Studijoje sintetinami įvairių sričių skirtingų laikotarpių Lietuvos ir užsienio mokslininkų tyrimai, kritiškai įvertinama ankstesnių publikacijų medžiaga, turimos žinios papildomos naujais faktais, koreguojami ankstesni duomenys apie šių meninių rinkinių vertinimą, suformavimo tikslus bei aplinkybes. Knygoje daugiausia dėmesio skiriama valdovų gobelenų istorinės kolekcijos sąsajoms su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmais.

Antrojoje monografijos dalyje publikuojamas autorės parengtas katalogas, apibūdinantis iki 2011 m. suformuotą Valdovų rūmų muziejaus gobelenų rinkinį, kuris atkuriamai istorinei rezidencijai simboliškai grąžins buvusią meninę ir reprezentacinę reikšmę. Kol vyksta Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkūrimo darbai, daugelis Valdovų rūmų muziejaus gobelenų yra eksponuojami Taikomosios dailės muziejuje veikiančioje parodoje „Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai“, kurios aplinkoje ir vyks knygos pristatymo vakaras.

Vakaro metu knygos  „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai“ kaina - 50 Lt.
 

Susiję įrašai

Nuotraukų galerija

Publikuota: 2012-02-14 11:34 Atnaujinta: 2012-02-20 13:55
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika