Konkursas vaikams „Karalaičio šv. Kazimiero karūna“

2021 m. kovo 4–12 d.

Prieš 563 metus, 1458 m. spalio 3 d., Lenkijos mieste Krokuvoje, Vavelio pilyje, gimė karalaitis Kazimieras. Jo mama – Elžbieta Habsburgaitė, o tėvas – Kazimieras Jogailaitis, Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius (1440/1447–1492). Augo karalaitis gausioje trylikos vaikų šeimoje, keturi jo broliai buvo vainikuoti valdovų karūnomis, o vienas iš brolių tapo kardinolu. Pats karalaitis buvo lavinamas ir ruošiamas tapti valdovu. Tam jis turėjo visas reikalingas savybes, bet labiausiai akcentavo krikščioniškas vertybes.

Į Vilnių Kazimieras pirmąkart atvyko būdamas septyniolikos. Gyvendamas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose rūpinosi vargšais, buvo dosnus bažnyčioms ir vienuolynams, mėgo tylią maldą vienatvėje. Dažnai iš valdovų rezidencijos eidavo melstis prie uždarų Katedros durų ir besimelsdamas prie jų užmigdavo.

Mirė 1484 m. kovo 4 d., dvidešimt penkerių metų, palaidotas Vilniaus katedroje. Po 118 metų popiežius Klemensas VIII karalaitį paskelbė šventuoju. Žmonėms šv. Kazimieras tapo skaistumo, pamaldumo, teisingumo simboliu. Apsilankę Valdovų rūmų muziejuje, šv. Kazimierui skirtoje ekspozicijos dalyje daugiau sužinosite apie karalaičio gyvenimą ir apie tai, kokie stebuklai vyko po jo mirties, tačiau jaunuosius Valdovų rūmų muziejaus bičiulius Šv. Kazimiero dieną šiemet kviečiame švęsti saugiai namuose, dalyvaujant šv. Kazimiero karūnos konkurse.

KONKURSO TAISYKLĖS:

  1. Konkurso pradžia 2021 m. kovo 4 d.
  2. Atsisiųskite karūną iš čia.
  3. Atsispausdinkite ant kietesnio A4 formato lapo. Jeigu spausdinsite ant įprasto lapo, po to jį užklijuokite ant kartono. Galite rinktis spalvotą arba nespalvotą karūnos variantą.
  4. Išsikirpkite karūnos detales, jas suklijuokite ir papuoškite viskuo, ką rasite namuose – kristalais, spalvoto popierio karpiniais, sagomis, kriauklelėmis, folija ir t. t. Jei reikia, nuspalvinkite.
  5. Papuoštą karūną priklijuokite prie ilgesnio pagaliuko ir su ja nusifotografuokite.
  6. Nuotraukas siųskite el.paštu edukacija@valdovurumai.lt iki 2021 m. kovo 12 d.
  7. Kiekvienas dalyvis gali atsiųsti vieną karūnos variantą.
  8. Laiške su prisegta nuotrauka parašykite savo vardą, pavardę, amžių ir miestą.
  9. Nugalėtojus išrinks Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus darbuotojai. Tris gražiausių nuotraukų kūrėjus apdovanosime Nelės Kostinienės, Živilės Mikailienės ir Linos Itagaki knyga „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“.
  10. Nugalėtojų nuotraukos bus paskelbtos Valdovų rūmų muziejaus puslapyje https://www.valdovurumai.lt/ ir https://www.facebook.com/valdovurumai.
     

Trumpas pasakojimas vaikams apie šv. Kazimierą čia.

Konkursą koordinuoja Edukacijos skyriaus edukatorė Laima Nosevičienė
(laima.noseviciene@valdovurumai.lt)

Publikuota: 2021-03-03 Atnaujinta: 2024-03-21 13:36
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika