Vytis mūsų vėliavose. Vytis per amžius

Lietuvos herbas Vytis – šarvuotas raitelis su kalaviju ir skydu – yra vienas seniausių valstybės herbų Europoje. Muziejininkai pastebi ir džiaugiasi, kad reikšmingiausias mūsų simbolis atpažįstamas Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniame pavelde ir atkurtuose istoriniuose interjeruose. Istorinė atmintis muziejinės edukacijos specialistus įkvėpė Vytį, kaip pagrindinį valstybės heraldinį ženklą, atkartoti ir interpretuoti. Edukacinio projekto meninės idėjos autorė – dailininkė Julija Ikamaitė, daugeliui žinoma kaip Vilniaus lygiadienių ugnių įkūrėja. Šių metų projektas „Vyčio – Lietuvos valstybės simbolio – edukacija“ finansuojamas Valdovų rūmų muziejaus ir Lietuvos kultūros tarybos lėšomis ir yra skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Sumanymas įgyvendinamas. Keli įvykiai jau įrašyti į projekto kroniką.

Vasario 16-ąją jaunimo eisenoje „Lietuvos valstybės keliu“ dalyvavo per 150 jaunųjų Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos dailininkų ir muzikantų. Jie žygiavo nešini unikaliomis vėliavomis, kuriose plazdėjo jų pačių nupiešti Vyčio atvaizdai.

Sumanymas sukurti Vyčio vėliavas gimė Nacionalinei M. K. Čiurlionio menų mokyklai bendradarbiaujant su Valdovų rūmų muziejaus edukatoriais. Pasak mokytojos J. Ikamaitės, projekte entuziastingai dalyvavo Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos 1–8 klasių mokiniai, jie nuo lapkričio mėnesio piešė savo Vyčio atvaizdus. Buvo sukurta per 150 piešinių, kiekvienas jų yra asmeninė mokinio kūrybinė Vyčio vizija. Kiekvieno vaiko Vyčio piešinys buvo perkeltas ir atspaustas ant vėliavų audinio ir tapo plazdančiomis vėliavomis pačių autorių rankose. Tai tapo tarsi abipuse dovana: mokiniai dovanoja Lietuvai savo viziją piešiniuose, kai kurie – net ir pačių sukurtuose tekstuose, o vaikams valstybės atkūrimo šimtmečio proga įteikiama dovana – unikali vėliava.

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių Vyčio piešinių koliažu Vilniaus miesto kultūros centras papuošė vieną Vilniaus miesto gatvėmis važinėjantį troleibusą. Jis tapo mokinių originalia dovana Vilniui.

Projektas ,,Vyčio – Lietuvos valstybės simbolio – edukacija“ yra dviejų šakų ir gavo du šventinius pavadinimus: Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos vykdoma projekto dalis vadinasi „Vytis mūsų vėliavose“, o muziejuje – „Vytis per amžius“. Projektas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Jis tęsis visus metus ir visi, norintys dalyvauti edukacinėse veiklose, laukiami Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. Valdovų rūmų muziejaus edukacinės dirbtuvės kviečia vaikus ir suaugusiuosius domėtis Vyčio istorija ir atkurti istorinius Vyčio atvaizdus ant nedidelių vėliavėlių bei aitvarų.

Informacija apie registraciją į edukacinį užsiėmimą mokykloms mob. +370 684 12 017

Šeimoms ir kitiems pageidaujantiesiems informacija pateikiama muziejaus edukacijos aktualijų skiltyje

Projektą ,,Vyčio – Lietuvos valstybės simbolio – edukacija“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Projektas skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Mūsų partneriai ir bičiuliai: Nacionalinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykla

 

Atgarsiai ir vaizdai žiniasklaidoje

Lietuvos valstybės keliu

Mūsų vaikai piešia Vytį

Publikuota: 2018-03-04 22:20 Atnaujinta: 2024-03-21 16:49
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika