Atidarymo iškilmių sekmadienis Valdovų rūmuose

„Salvete“ („Sveiki atvykę“)

2013 m. liepos 7 d.
Valdovų rūmai

11.00–18.00 

(įėjimas į kiemą ir lankytojų vestibiulį laisvas)

Vilniečius ir miesto svečius Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai (edukatoriai, gidai ir kiti specialistai bei muziejaus bičiuliai) nemokamai kviečia į įvairias dirbtuves, pramogas ir paskaitas.

Didžiojo kiemo pietiniuose vartuose lankytojus pasitiks XVII a. pr. rezidencijos sargyba (pasakojimai iš karybos istorijos) ir suvenyrinio atviruko dirbtuvės (lankytojai gali atsispausti raižinį, vaizduojantį rezidenciją ir valstybės heraldiką). 

Kieme veiks Lietuvos istorinės vėliavos dirbtuvės (lankytojai galės pasigaminti vėliavėlę su Vyčiu). 

Iš kiemo galerijų svečius sveikins Vilniaus B. Dvariono muzikos mokyklos trombonininkai. Nuo 15 val.  ansamblio Festa Cortese  šokėjai kieme ves XVI a. miestiečių šokio pamokas skambant gyvai atliekamai  muzikai (gros muziejininkė Ieva Baublytė). 

Taip pat kieme galima sutikti muzikantę, nuobodžiaujantį sargybinį ir su juo pažaisti stalo žaidimą kvirkatą, kaip ir prieš septynis šimtmečius pamėtyti atkurtą kamuoliuką su dvaro jaunimu (mėtyti kamuoliuką mokys jaunieji muziejaus bičiuliai).

Ekspozicijų lankytojai renesansinėse menėse galės išgirsti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės proginės poezijos.

Prie pietinių vartų budės muziejaus gidai. Jie svečius informuos apie šventadienio pasiūlymus muziejaus lankytojams, mielai atsakys į klausimus, pageidaujantiems pristatys rūmų atkūrimo istoriją, jų paskirtį.

Lankytojų vestibiulio auditorijoje ir ekspozicijų salėse muziejaus svečiai galės tiesiogiai bendrauti su muziejaus specialistais: archeologais, istorikais, restauratoriais, vertybių saugotojais.

Auditorijoje lankytojai galės klausytis muziejaus specialistų pranešimų apie naujausius Vilniaus pilių ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos raidos mokslinius tyrimus. Bus kalbama apie rekonstruojamą kasdienį pilies ir rūmų šeimininkų gyvenimą bei buitį.

Pranešimai:

12 val. – archeologas Egidijus Ožalas „Vilniaus Žemutinės mūrinės pilies raida XIII-XV a.“

13 val. – archeologai dr. Povilas Blaževičius ir Sigita Venckūnienė „Kur karaliai pėsti vaikšto“

14 val. – dendrochronologė dr. Rūtilė Pukienė „Kaip keliavo medžiai“

15 val. – archeologas Egidijus Ožalas „Valdovų rūmai XVI-XVII a. vid.“

16 val. – dendrochronologė dr. Rūtilė Pukienė „Medžių rievėse užrašyta Lietuvos istorija“

17 val. – archeologas Egidijus Ožalas „Vilniaus Žemutinės pilies XIII-XV a. medinis užstatymas“

 

Muziejininkai dėkingi bičiuliams: Vilniaus B. Dvariono muzikos mokyklos trombonininkams ir ansambliui Festa Cortese bei augančiam būriui talkininkų, kurie neatlygintinai sutiko šį sekmadienį būti kartu. 

Publikuota: 2013-07-04 21:37 Atnaujinta: 2024-03-21 17:27
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika