• Your shopping cart is empty.

Archaeological finds of the residence of the Grand Dukes of Lithuania. Everyday life in the manor of Vilnius

Event date: 2016 y.September0917 d. - 2016 y.November1113 d.00:00 All events
Relevant until 2016-11-13

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų tarptautinė paroda „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniai radiniai. Kasdienybė Vilniaus dvare“ tęsia savo kelionę Baltarusijoje. Iki šių metų rugsėjo 11 d. ji buvo eksponuojama Radvilų Nesvyžiaus rezidencijoje, iš kurios iškeliavo į Gardiną. 2016 m. rugsėjo 17 d., švenčiant Gardino miesto paminėjimo 888-ąsias metines, paroda iškilmingai atidaryta Gardino valstybiniame religijų istorijos muziejuje.

Valdovų rūmų muziejaus archeologinio rinkinio eksponatų parodoje Baltarusijos kultūrinei visuomenei, mokiniams ir Gardino valstybinio religijų istorijos muziejaus lankytojams iš užsienio šalių pristatoma XIV–XVIII a. – Gotikos, Renesanso ir Baroko epochų – Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir jų dvaro sociokultūrinė aplinka, buitis bei kasdienybė. Apie 300 parodos eksponatų atspindi penkias svarbiausias temas: kokliai (rezidencijos šildymo sistema ir interjero puošyba), karyba (ginklai ir šarvai), maistas ir indai, higiena ir sanitarija, papuošalai.

Didžiausias chronologinis parodos akcentas skiriamas XV a. – XVII a. pirmai pusei. Tuo metu Vilniaus rūmai klestėjo ir perimdavo bei skleisdavo naujausias kasdienybės ir prabangos madas ne tik visai Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, bet ir už jos ribų. Šio laikotarpio archeologinių radinių rinkinys labai turtingas, įvairus, reprezentatyvus ir informatyvus. Jis liudija ir bendrąsias to meto kasdienio gyvenimo tendencijas visoje Europoje.

Pasak šios tarptautinės parodos organizacinius ir leidybinius darbus kuruojančio Valdovų rūmų muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėjo Marijaus Uzorkos, ši po Baltarusiją keliaujanti tarptautinė paroda – ilgai brandintas ir užbaigtas projektas. Jį įkvėpė Valdovų rūmų muziejaus darbuotojų glaudus bendradarbiavimas su Baltarusijos muziejininkais, mokslininkais ir kultūrininkais.

Parodai eksponatus atrinko, jos koncepciją sukūrė ir prie katalogo leidybos prisidėjo parodos kuratoriai – Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų centro bei Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus specialistai dr. Povilas Blaževičius, Eglė Zaveckienė ir Sigita Venckūnienė, o organizacinius ir leidybinius darbus koordinavo Parodų ir leidybos skyriaus specialistai M. Uzorka ir Gintarė Tadarovska.

Tai ne pirma Valdovų rūmų muziejaus paroda, kuria Baltarusijos kultūrinei visuomenei, be kitų eksponatų, pristatomi ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų archeologiniai radiniai. 2012 m. Baltarusijos Respublikos nacionaliniame istorijos muziejuje Minske buvo surengta paroda „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai ir jų atkūrimas“. Tačiau šįkart po Baltarusiją pirmą kartą istorijoje keliauja itin gausi Valdovų rūmų muziejaus vertybių kolekcija, eksponuojama keliais teminiais pjūviais. Su radiniais pristatomas ir detalus Valdovų rūmų maketas, ikonografinė ir informacinė medžiaga, trumpos edukacinės radinių istorijos.

Gardine atidaryta Valdovų rūmų muziejaus paroda „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos archeologiniai radiniai. Kasdienybė Vilniaus dvare“ veiks iki šių metų lapkričio 13 d., vėliau ji grįš atgal į Lietuvą.

Parodos organizatoriai
Nacionalinis muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai
Gardino valstybinis religijų istorijos muziejus

Parodos kuratoriai
Povilas Blaževičius
Sigutė Venckūnienė
Eglė Zaveckienė

Parodos koordinatorius
Marijus Uzorka

Published:: 2017-11-20 16:51
smart foreash ccms6
This site uses cookies. They can identify logged-in users, collect statistics, and help to improve browsing experience for each visitor individually.
Learn more about our Privacy Policy