• Your shopping cart is empty.

Seeing-off events of international exhibition 'Medieval And Renaissance Tapestry In Europe. History Woven In Threads'

Event date: 2015y.January0117 d.11:00 - 20:00 All events
Valdovų rūmai
Relevant until 2015-01-17
Event type:
Kultūros renginys
Event type nr.:
30

2015 m. sausio 17–18 d., šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia nepraleisti paskutinės progos pamatyti itin vertingus iki šių dienų išlikusius XV a. pabaigos–XVI a. senuosius meninius audinius ir apsilankyti parodoje „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ tik už simbolinę – 1 euro (3,45 lito) – kainą.

Išlydint tarptautinę parodą, sausio 17 d., šeštadienį, muziejus dirbs ilgiau (ne iki 16.00, o iki 20.00 val.; paskutiniai lankytojai įleidžiami likus valandai iki muziejaus uždarymo). Šią dieną visų apsilankiusiųjų lauks daugybė staigmenų – periodiškai rengiamos teminės ekskursijos, edukacinės dirbtuvės, viešos paskaitos bei susitikimai su istorikais, senųjų audinių tyrinėtojais, šiuolaikinė garso instaliacija ir kt.

Sausio 18 d., sekmadienį, galėsite apsilankyti parodoje „Europos Viduramžių ir Renesanso gobelenai. Gijomis išausta istorija“ ir paskutinį kartą pamatyti netrukus į kitas Europos šalis ir privačias kolekcijas iškeliausiančius tekstilės šedevrus už simbolinę – 1 euro (3,45 lito) – kainą.

SAUSIO 17 D., ŠEŠTADIENIO, PROGRAMA

Nemokamos teminės parodos ekskursijos „Gijomis išausta istorija“
11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30 val.

Daugiau informacijos tel. (8 5) 262 0007
Registruotis nereikia, nemokama gido paslauga įsigijusiesiems bilietą į ekspozicijas už simbolinę – 1 euro – kainą

Edukacinis užsiėmimas „Karališkieji audiniai“
12.00–18.00 val.
Valdovų rūmų muziejaus ekspozicija

Užsiėmimo dalyviai turės galimybę išbandyti gobeleninį audimą. Smalsiausiems lankytojams pasiūlysime narplioti užduočių ir klausimų gijas. Atsakymų siūlelius padės išvynioti muziejininkai ir istorijos pasakotojai – karališkieji gobelenai.
Daugiau informacijos: darbo dienomis nuo 9 iki 10 val. ir nuo 16 iki 17 val. tel. (8 5)  261 7445.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu

Garso instaliacija „Skambančios laiko gijos“ 
11.00–20.00 val.
Tarptautinės parodos erdvė

Mato Drukteinio ir Mantauto Krukausko garso instaliacija „Skambančios laiko gijos“, išreiškianti įspūdingų gobelenų vaizdinius, siužetus ir Viduramžių bei Renesanso epochas menančią istoriją, panardins į vizualiai įsivaizduojamą tikrovės bei fantazijų pasaulį, kuriame atgis menama praeitis ir istoriniai faktai.
Įėjimas su muziejaus lankytojo bilietu

Žaidimas „Ką slepia gobelenai?“
11.00–20.00 val.
Tarptautinės parodos erdvė

Kartu su muziejaus bilietu kasose įsigijus nemokamą žaidimų žemėlapį „Ką slepia gobelenai?“, smagus paklaidžiojimas po tarptautinę parodą ir atradimai – garantuoti! Teisingai atsakiusieji į žaidimo klausimus galės pagilinti žinias, taip pat užpildytą žemėlapį muziejaus kasose iškeisti į vertingą prizą.
Žaidimas nemokamas, dalijamas su muziejaus lankytojo bilietu

Dailės istorikės Ritos Lelekauskaitės vieša paskaita „Gobelenas kaip europietiškos kultūros atspindys“
14.00–15.30 val.
Lankytojų vestibiulio auditorija

Ar žinojote, kad gobelenai savo klestėjimo laikotarpiu atliko ne tik reprezentacinę, tačiau ir praktinę – sienų apšiltinimo – funkciją? Kas parinkdavo ir kodėl būtent tokias šių meninių audinių temas? Ką atspindi gobelenuose vaizduojamos scenos ir siužetai? Kodėl juose yra daug gyvūnų? Apie tai viešoje nemokamoje paskaitoje pasakos Valdovų rūmų muziejaus dailės istorikė Rita Lelekauskaitė.
Įėjimas laisvas, vietų skaičius ribotas

Dvariškio pasaulėvaizdžio bruožai XV–XVI a. gobelenų ikonografijoje: atviras pokalbis ir ekskursija su žinoma dailės istorike prof. Aleksandra Aleksandravičiūte
18.00–19.30 val.
Lankytojų vestibiulio auditorija, parodos erdvė

Į paskaitą bei pažintinę ir, beje, paskutinę ekskursiją po tarptautinę gobelenų parodą kviečia žinoma dailės istorikė, Vilniaus dailės akademijos prof. Aleksandra Aleksandravičiūtė. Ji ne tik atskleis, kaip gobelenuose atspindima dvariškių pasaulėžiūra, bet ir padės perskaityti senųjų istorinių audinių kodus.
Renginys nemokamas, tačiau maloniai prašom iš anksto registruotis internetu tel. (8 5) 262 0067 arba el. p. renginiai@valdovurumai.lt

 

SAUSIO 18 D., SEKMADIENIS

Žinomos-nežinomos šimtamečių gobelenų istorijos: susitikimas su parodos bendraorganizatoriumi, antikvaru Natanu Leviu (Nathan Levi) iš Florencijos
14.00–15.30 val.
Lankytojų vestibiulio auditorija

Kiek kainavo brangiausias pasaulio gobelenas? Ar šiais laikais pasitaiko antikvarinių gobelenų klastočių ir kopijų? Kokios garsiausios žinomos gobelenų vagystės, kur ir kokiais keliais iškeliauja vagišių grobis? Galų gale – kaip ir kas įkalbėjo kartu su kitais privačiais kolekcininkais skolinti senų ir brangių audinių Valdovų rūmų muziejuje surengtai parodai ir kodėl daugelis kolekcininkų nesiryžta eksponuoti rusiškų gobelenų Rusijoje? Į šiuos ir daugelį kitų tarptautinės parodos lankytojų klausimų susitikime atsakys parodos bendraorganizatoris, antikvaras ir kolekcionierius Natanas Levis.
Įėjimas laisvas, vietų skaičius ribotas
Daugiau informacijos tel. (8 5)  212 7466

 

P.S. Nepamirškite, kad išlydint parodą, bus taikomos nuolaidos parodos leidiniams! Tad kviečiame aplankyti mus ir įsigyti šiuos leidinius:

                     

Published:: 2015-01-12 14:51 Modified: 2015-04-09 08:51
smart foreash ccms6
This site uses cookies. They can identify logged-in users, collect statistics, and help to improve browsing experience for each visitor individually.
Learn more about our Privacy Policy