EKSKURSIJA SU MUZIEJAUS GIDU „ŽYGIMANTO AUGUSTO GOBELENAI VILNIUJE“

Renginio data: 2023m.Liepos0714 d.18:00 - 19:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2023-07-14
Informacija yra pasenusi ir, greičiausiai, nebeaktuali.
 Laisvų vietų nėra
 
Vilniaus 700 metų sukakties proga į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus trumpam sugrįžta valdovų sukaupti turtai.
 
Maždaug dešimtmetį kauptą Lenkijos ir Lietuvos valdovo Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) gobelenų kolekciją sudarė apie 160 audinių. Gobelenai anuomet vadinti „šiaurietiškomis kilnojamomis freskomis“, kurios pilyse, rūmuose ir katedrose kūrė didybės ir prabangos įspūdį, šlovino savininkus. Šie audiniai vertinti ne tik kaip meno kūriniai, bet ir kaip valdovo didybės įkūnytojai, pamokančių Biblijos istorijų pasakotojai, gyvūnijos ir augalijos pažinimo žinynai, siužetai, kuriuose slypi daug simbolinių prasmių. Kaina tapybos darbus anuomet lenkę gobelenai sukurti svarbiausiame to meto Europos meninių audinių centre – Ispanijos Nyderlandų sostinėje Briuselyje, o gobelenų piešinius kūrė ir audinius audė žymiausi to meto meistrai.
Žygimanto Augusto testamentu seserims, o po jų mirties – Abiejų Tautų Respublikai palikti gobelenai buvo saugomi Lenkijos Karalystės ižde. Tačiau po trečiojo Respublikos padalijimo 1795 m. prasidėjo prievartinės kolekcijos „kelionės“, kurios užtruko net iki 1961 metų.
 
Žygimanto Augusto gobelenų paroda Vilniuje – unikali proga prisiminti Krokuvos ir Vilniaus aukso amžių – Renesanso epochą, pasigrožėti viso pasaulio smalsuolių dėmesį patraukiančiais Vavelio karališkoje pilyje saugomais vertingos istorinės kolekcijose audiniais. Tad nepraleiskite šios progos!
 
Ekskursijos kaina užsiregistravusiam lankytojui – 2 Eur + lankytojo bilietas (II maršrutas)
 
Ekskursija vedama lietuvių kalba ne didesnei nei 20 asmenų grupei
 
Daugiau apie parodą
Publikuota: 2023-05-03 18:05 Atnaujinta: 2023-07-07 09:44
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika