Paskaita „Žygimanto Augusto gobelenų sugrįžimas į Vilnių“

Renginio data: 2023m.Birželio0608 d.18:00 - 20:00 Visi renginiai
Aktualu iki 2023-06-08
XV a. pabaigoje ‒ XVI a. pirmoje pusėje Jogailaičiai buvo viena galingiausių Europos dinastijų, dėl įtakos Vidurio ir Rytų Europoje konkuravusi su Habsburgais ne tik politinėje, bet ir meninių ambicijų plotmėje. Nenuostabu, kad gobelenai, geidžiamiausi XVI a. Europos galingųjų meno kūriniai, tarsi kilnojamas fonas, pabrėžiantis patrono statusą tiek savo užmoju, tiek dėmesingai pasirinkta ikonografija, buvo vienas svarbiausių Lietuvos didžiojo kunigaikščio, vėliau – ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto sukauptos vertybių kolekcijos akcentų. Tiek amžininkai, tiek šiandieniniai mokslininkai šią kolekciją vertina kaip vieną stilingiausių ir vientisiausių. Ją sudarė apie 350 kūrinių. Tai vienas didžiausių gobelenų rinkinių, kada nors užsakytas vieno užsakovo.
Profesionalūs šios kolekcijos tyrimai trunka jau antrą šimtmetį. Vis dėlto istorinis Lietuvos kontekstas juose iki šiol mažai atspindėtas. Paskaitoje bus pateikiami istoriniai faktai, nenuginčijamai įrodantys, kad Žygimanto Augusto gobelenai ne tik puošė svarbiausios Lietuvos valdovo rezidencijos – Vilniaus Žemutinės pilies – rūmus, bet dalis jų čia ir buvo užsakyti. Svarbiausi iš jų – bibliniai audiniai.
Po paskaitos bus pristatytas kolekcijos tąsą istorinėje rezidencijoje atspindintis leidinys – prof. dr. Ievos Jedzinskaitės-Kuizinienės parengtas katalogas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai. 2011–2021 m. įsigytos vertybės, naujai atributuoti kūriniai“.
 
Po renginio klausytojai maloniai kviečiami aplankyti parodą.
 
Paskaitos dieną kviečiame įsigyti naujausius gobelenams skirtus leidinius leidėjo kainomis.
Publikuota: 2023-04-27 14:31 Atnaujinta: 2023-06-07 17:05
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika