D. Nausėdienė: kartu su Ukraina turime saugoti žmonijos istorijos paveldą

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė 2023 m. vasario 16 d. Valdovų rūmų muziejuje dalyvavo tarptautinės parodos „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ atidaryme.
 
Kreipdamasi į renginio dalyvius pirmoji ponia pabrėžė, jog paroda žymi Ukrainos kultūros sklaidos ir bendražmogiškosios humanistinės kultūros pergalės dieną.
 
„Lietuvoje ir pasaulyje vykstantys kultūriniai renginiai jau beveik metus persmelkti geliančios temos – karo Ukrainoje skausmo. Patirdama žiaurius išmėginimus ir milžiniškus nuostolius ši šalis herojiškai ir nepailstamai kelia kultūros vėliavą virš destrukcijos bei dehumanizavimo pragaro. Šiandien mums ne tik pristatomas Ukrainos nacionalinis identitetas: šiandien mes kartu su Ukraina esame kviečiami akylai saugoti žmonijos istorijos paveldą, unikalias meno tradicijas, humanistinę kultūrą“, – sakė D. Nausėdienė.
 
Pirmosios ponios žodžiais, paroda pratęsia ilgus dešimtmečius skaičiuojantį Lietuvos, Ukrainos, Lenkijos ir kitų šalių muziejų partnerystės kelią, kuris šiandien papildomas dar vienu prasmingu tarptautiniu bei tarpinstituciniu projektu. Tai kartu yra mūsų šalis siejančios istorinės ir kultūrinės jungties tvarumo bei gyvybingumo įrodymas.
 
„Blogis, kurio tikslas – palaužti suverenią, orią, savo laisvę ginančią tautą, išniekinti jos istorinę, kultūrinę tapatybę bei sunaikinti per šimtmečius kurtas, kauptas ir saugotas kultūros vertybes, kurios yra neatsiejama ne tik Ukrainos, bet ir visos Europos bei pasaulio, visos žmonijos paveldo dalis, negali nugalėti. Ir nenugalės“, – teigė pirmoji ponia.
 
D. Nausėdienė padėkojo parodos rengėjams – Lvivo nacionalinei Boryso Voznyckio dailės galerijai, Valdovų rūmų muziejui, šių institucijų vadovams, partneriams ir bendruomenėms – už prasmingai plėtojamą Lietuvos ir Ukrainos kultūrinį bendradarbiavimą bei palinkėjo neblėstančio tikėjimo įkvepiančia ir telkiančia kultūros galia.
 
Valdovų rūmų muziejuje pristatomi 33 tapybos kūriniai, atkeliavę iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos dviejų pagrindinių padalinių, įsikūrusių Potockių ir Lozinskių rūmuose. Pirmoji ponia D. Nausėdienė yra parodos „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ globėja.

Prezidento komunikacijos grupė
Nuotraukos – Vytauto Abramausko

 

Susiję įrašai

Daugiau straipsnių

Valdovų rūmų muziejus įvertintas ir apdovanotas kaimyninėje Lenkijoje

20240327

Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams ir jo vadovui dr. Vydui Dolinskui Lenkijos mokslo ir kultūros žurnalas „Przegląd Wschodni“ (liet. „Rytų apžvalga“) įteikė Aleksandro Geištoro (Aleksander Gieysztor) apdovanojimą. Iškilminga ceremonija įvyko kovo 23 dieną Varšuvos universiteto grafų Potockių-Tiškevičių rūmuose.

Plačiau

Per šv. Velykas muziejus nedirbs!

20240315

Gerbiami lankytojai, 
Jei planuojate apsilankyti Valdovų rūmų muziejuje, maloniai kviečiame atkreipti dėmesį, kad per šv. Velykas (kovo 31 – balandžio 1 d.) muziejus nedirbs. Daugiau apie darbo laiką ir bilietų kainas rasite čia
 

Plačiau

Sveikiname visus su šv. Velykomis!

20240329

Didžiąją savaitę – susikaupimo ir apmąstymo dienomis – Valdovų rūmų muziejus linki, kad pasiruošę priimtume ir išgyventume Prisikėlimo džiaugsmą.
 
Pasitikime šv. Velykas šviesiomis mintimis, kuriomis galėtume džiaugtis ir dalytis kartu!
 
Sveikiname visus su šventomis Velykomis!

Plačiau

Publikuota: 2023-02-17 15:49 Atnaujinta: 2023-04-24 11:11
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika