Paskaita „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės magnatų gyvenimo aktualijos: ką praneša XVII a. Italijos muzikiniai leidiniai?“

2022 m. lapkričio 12 d. 14.00–15.00 val.

Lankytojų vestibiulio auditorija

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės magnatų gyvenime muzika buvo ne tik išsilavinimo dalis ir privilegija, bet ir sumaniai viešiesiems ryšiams ir komunikacijai pasitelkiama medija. Gyvai atliekant muziką ar publikuojant muzikinius kūrinius visuomenei būdavo pranešami svarbūs magnatų gyvenimo įvykiai, skelbiama apie jų išskirtinį socialinį statusą, didingumą ir galią. XVI a. pradžioje atsiradus komerciškai tiražuojamai muzikos spaudai, muzikos leidiniai greta kitų to meto spaudinių tapo tarptautine informavimo priemone. Toks apčiuopiamas ir mobilus dalykas galėjo pasiekti žmones, esančius įvairiose valstybėse, pažįstamus ir nepažįstamus, netgi oponentus. Muzikos leidiniuose buvo spausdinamos ne tik natos, publikuoti ir informatyvūs tituliniai lapai su ilgais pavadinimas, dedikacijos, kreipimaisi į skaitytojus, herbai, iliustracijos ar asmenų portretai. Visa, kas buvo publikuojama, tapdavo plačiai sklindančia žinia, todėl tai buvo kruopščiai apgalvojama.
Muzikos leidinių komunikacinę naudą netruko įžvelgti Lietuvos valdovai ir didikai. XVII a. muzikos spaudos versle pirmaujančios Venecijos spaustuvėse buvo išleisti jiems dedikuoti muzikos leidiniai, kuriuose publikuoti italų kompozitorių kūriniai ir Lietuvos magnatus itin palankiai pristatantys tekstai. Kas juos parašė ir kas ten pasakyta? Apie kokius viešo ir privataus gyvenimo įvykius byloja šie muzikos leidiniai? Paskaitoje taip pat bus pasakojama apie magnatų ir kompozitorių pažintį, abipusę jų bendradarbiavimo naudą. 
 

Lektorė – dr. Aleksandra Pister

Paskaita skirta visiems, besidomintiems senąja muzika. Būtina išankstinė registracija

Įėjimas su edukacinio užsiėmimo bilietu. Bilietai parduodami prieš renginį Valdovų rūmų muziejaus kasose.

Edukacinių užsiėmimų kainos (kitų mokesčių nėra) 

Daugiau informacijos apie renginį www.valdovurumai.lt arba tel. +370 604 98 843

Daugiau informacijos apie tarptautinį edukacinį Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalį čia 

Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio renginių datą ir programą.

Projektą finansuoja
Lietuvos kultūros taryba
 
Projekto partneriai
Kaimų bendruomenė „Viltija“
Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokykla
Pjemonto lietuvių bendruomenės lituanistinė mokykla Turine „Pasakų namai“
Virtuali lituanistinė Italijos mokykla prie Asociacijos „ILB“
Publikuota: 2022-11-07 15:04 Atnaujinta: 2024-03-20 17:09
smart foreash ccms6
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti lankytojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo ir slapukų politika